Швейцарските банки принуждават своите партньори сред финансовите компании да плащат за депозирането на франкове по своите сметки.

В понеделник Credit Suisse съобщи, че на отрицателна лихва по краткосрочните депозити за финансовите компании. Отчитайки ниските процентни ставки, банката не може да печели от тези средства и се опитва да освободи собствения си капитал, пише вестник “РБК Дейли”.

„Поради текущото състояние на пазара и след внимателно проучване на ситуацията в продължение на година, ние решихме да започнем да прилагаме отрицателни кредитни лихви по сметките, надвишаващи определен праг.

Съветваме нашите клиенти да поддържат колкото се може по- нисък баланс, за да избегнат отрицателните кредитни ставки”, съобщи Credit Suisse на своите институционални клиенти.

Прагът, над който ще трябва да се плаща за наличието на банкова сметка, ще бъде уточнен до 10 декември, когато и мярката влиза в сила.

Аналогична мярка оповести и основният конкурент на Credit Suisse банка UBS, която съобщи, че е започнала да въвежда тази практика от август 2011 г..

Отрицателна лихва по депозитите във швейцарски франкове вече са въведени от няколко международни банки, сред които State Street Corp. и Bank of New York Mellon, както и Royal Bank of Canada.

От началото на дълговата криза швейцарският франк стана спасително убежище за инвеститорите, които започнаха да превеждат в него своите активи в евро. През лятото на миналата година, след като франкът практически достигна паритет с еврото, Националната банка на Швейцария бе принудена да въведе таван на курса от 1.2 франка за евро. До тогава за да спре укрепването на франка, банката понижи основния си лихвен процент почти до 0. На фона на опасенията, че отрицателната лихва по сметките във франкове ще получат широко разпространите, във вторник валутата, за първи път от началото на октомври, преодоля прага от 1.21 франка за евро.