Ангажиментът за удържането, изчисляването и внасянето на данъка върху лихвите е изцяло на банките

За удържания данък върху лихвите по депозитите не се подава данъчна декларация - нито от хората, които по принцип не се отчитат пред Националната агенция за приходите, нито от тези, които подават декларация за доходите си, уточниха от НАП. Ангажиментът за удържането, изчисляването и внасянето на данъка върху лихвите е изцяло на банките.

За гражданите няма изискване да правят каквото и да било за коректното внасяне и деклариране на данъка върху лихвите по депозитите, обяснява говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР.

„Облагането на лихвите не изисква подаването на данъчна декларация от хора, които по принцип не са длъжни да я подават, също така не изисква и от хора, които на друго основание са длъжни да я подадат, да попълват някаква информация, свързана с облагането на доходите от лихви по срочни депозити. За гражданите няма никакви ангажименти нито по деклариране, нито по внасяне на този данък. Ангажиментите са за банките”, обясни Бъчваров и добави:

:Калкулират какъв е размерът на лихвата, която е капитализирана, лихвата, която е изплатена, да изчислят 10-процентен данък. Данъчният закон е напълно съобразен със законовите изисквания и с правилата за банковата тайна. Подаването на информация при плащането би дало косвени индикации за размера на депозита, така че функцията на банката е да удържи и да внесе целия данък по начин, по който да не се асоциира конкретна сума с конкретен вложител”.