Скали като топки за боулинг, розови блестящи брегове, горещи извори и извънредно мек пясък: някои плажове наистина могат да ви удивят. Списанието за пътуване Travel and Leisure състави селекция от най-красивите и забележителни плажове в света. От express.de показват 15-те най-необичайни от тях:

Pink Sands Beach (Харбър Айлънд, Бахамските острови)

Pink Sands Beach се намира на източния бряг на Харбър Айлънд и се състои от три мили розов пясък. Червените черупки на така наречените фораминифери (едноклетъчни морски организми) се смесват с белия пясък и така се получава пясък с розов отенък.

Vik Beach (Исландия)

Разположен в дъждовна Южна Исландия, този плаж не е точно за слънчеви бани, но прекрасната природа компенсира този факт: гледката на пенестите бели вълни, които са посрещнати от черния пясък и са рамкирани от запомнящи се скални образувания, наистина си струва.

Boulders Beach (Кейп Таун, Южна Африка)

Посетителите на този плаж могат да гребат в закътания залив, да се отдадат на слънчеви бани или да се наслаждават на гледката от над 3000 африкански пингвини, които живеят на плажа. Само бъдете внимателни, защото въпреки че изглеждат толкова миловидни, те хапят.

Ramla Bay (Гозо, Малта)

Широката ивица с оранжев пясък е рамкирана от буйни планини. Малкият малтийски остров Гозо има един от най-уникалните плажове по Средиземноморието. Мястото е известно и с друго: казват, че това е островът на Калипсо от Омировата Одисея.

Bowling Ball Beach, Mendocino (Калифорния, САЩ)

Кръглите скали на брега на този плаж наподобяват редица топки за боулинг. Камъните са изработени от различни слоеве на седименти, които са добили тази форма постепенно от времето.

Punalu'u Beach (Хавай, САЩ)

Черният пясък на брега на този плаж може да изглежда направо постапокалиптично! За щастие, плажът редовно е населен от гигантски зелени морски костенурки. Животинките са защитени от закон, според който вече е забранено да бъдат докосвани.

Siesta Beach (Флорида, САЩ)

Бял пясък и ясно синя вода: плажът във Флорида е един от най-красивите в света. Пясъкът е 99.9% от кварцови кристали и е толкова прахообразен, че чак скърца под стъпалата. Освен това, заради състава си, той остава хладен, независимо колко силно грее слънцето.

Papakolea Beach (Хавай, САЩ)

Не е лесно да се стигне до Papakolea Beach. Плажът се намира близо до Ка Лае, най-южната точка на САЩ. След дълга около три мили разходка по неравни скали, посетителите са възнаградени със зелен пясъчен плаж. Масленозеленият цвят на песъчинките идва от съседния вулкан Пу Махана.

Glass Beach, Форт Браг (Калифорния, САЩ)

До края на 60-те калифорнийците използвали Форт Браг за сметище, докато правителството най-накрая не забранило това. След десетилетия на морска ерозия, стъклените отпадъци вече са изгладени и в днешни дни украсяват бреговете. Въпреки че камъчетата са много красиви, посетителите на плажа нямат право да си вземат от тях за вкъщи.

75 Mile Beach (Фрейзър Айлънд, Нова Зеландия)

75 мили е дълъг плажът, който се простира на източната страна на Фрейзър Айлънд. Той прилича на крайбрежна магистрала и всъщност е точно това. Както и писта, тъй като малки самолети могат да кацат гладко на твърдия бял пясък. Това обаче не пречи на туристите, а Champagne Pools (басейните от шампанско) в северната част на острова са идеални за слънчеви бани.

Hot Water Beach (Коромандел, Нова Зеландия)

Тук може да си създадете собствен спа център: на плажа в Коромандел под пясъка има минерална вода с температура до 150 градуса. Посетителите могат да си изкопаят дупка в пясъка и да я използват като свое собствено естествено джакузи.

Hyams Beach (Джървис Бей, Австралия)

Дори в книгата с рекордите на Гинес е написано, че този плаж има най-белия пясък в света. В искрящо сините води пък гмуркането е неописуемо удоволствие.

Genipabu Beach (Натал, Бразилия)

Стоейки между гигантските пясъчни дюни, може да си помислите, че се намирате в пустинята, докато не се сетите, че Атлантическият океан е точно зад ъгъла. Посетителите могат да преживеят различни неща там, като например разходка с бъги, езда на камила през дюните или пясъчен бординг.

Pfeiffer Beach (Калифорния, САЩ)

Крайбрежието на Big Sur със своите драматични скали, гори и пасища и плажа Pfeiffer Beach - плажната ивица с лилав пясък, принадлежи към най-красивите природни места в Калифорния.

Xi Beach (Кефалония, Гърция)

Белите скали и червените пясъчни брегове на този плаж на йонийския остров Кефалония са популярна дестинация за любителите на слънцето. Там е заснет и филмът "Капитан Корели".