От началото на годината дизелът поскъпна с 2 стотинки за литър, а пропан бутанът поевтиня с около 6 стотинки. В момента литър нафта се продава за 2.55 лева и няма условия за промяна на цената.

От Българската петролна и газова асоциация прогнозираха за ТВ7, че най-масовият бензин А95 няма да скочи над 2.50 лева за литър.

Причината за поскъпването на дизела е увеличението на биосъставката, която обаче вече достигна предвидения максимум от 6%. Не се очакват и промени при акцизите на горивата.

Сравнено с януари миналата година, няма съществена разлика в цените на основните горива. В момента дори цените на дизела и горивото са по-ниски с около 20-25 стотинки на литър, в сравнение с пиковете, достигнати през март-април и септември миналата година.

За момента търсенето на горива и петрол е слабо не само в най-пострадалата от кризата Европа, но и на големите азиатски пазари като Индия, Китай, Япония, а също и в Съединените щати.

Заради кризата и високите за крайния потребител цени в последните три години оборотите на бензиностанциите са намалели с около 8-10% годишно. От бранша обаче са доволни от засиления контрол за качеството на горивата и свързването на бензиностанциите с агенцията за приходите.