Всяка година сп. Forbes класира най-щедрите фиантропи в света. Знаем, че те изливат милиони, за какво обаче отиват техните пари?

От години Бил Гейтс и Уорън Бъфет са двамата, които определят тенденциите в благотворителността, а най-популярните насоки за даренията са медицина, наука и образование. Всеки обаче има собствен избор:

Образование

Основните програми на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са насочени за борба с маларията и менингита. Фондацията влага 10 млрд. долара във ваксини.

Освен това фондацията на Гейтс има програми за обучение на учители, а наскоро Мелинда Гейтс съобщи, че ще вложи 1.1 млрд. долара в международна информационна кампания за контрацепцията. Бил и Мелинда Гейтс от години заемат първо място в класацията на най-щедрите милиардери на сп. Forbes. В края на 2012 г. благотворителността на Гейтс се оценява на 28 млрд. долара при състояние, възлизащо на 66 млрд.

Уорън Бъфет също е сред създателите на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation и се е ангажирал да вложи в нея 29 млрд. долара за 20 години. Бъфет е похарчил за благотворителност 17.25 млрд. от състоянието си, оценявано на 46 млрд. долара.

Реформирането на образованието е тема, която вълнува още един известен щатски филантроп Ели Броуд. Строителният предприемач, собственик на 6.3 млрд. долара, е учредил награда за най-добър учител.

Броуд субсидира с половин милиард изследвания на стволови клетки на Масчузетския и Харвардския университет.

Запален колекционер, милиардерът все пак смята, че световното културно наследство трябва да е достъпно за всички и вече четвърта година строи музей на съвременното изкуство в Лос Анджелис, който след откриването през 2014 г. ще осигури свободен достъп на в до богатата му колекция

Броуъд, който е сред 15-те най-щедри филантропи в света, е похарчил за благотворителност 3.5 млрд. долара.

Медицината и предучилищното образование са основни акценти в работата на фондацията George Kaiser Family Foundation.Петролният магнат строи училища за бедни, а всяка година около 7.5 млн. долара на неговата фондация отиват за нуждите от храна, дрехи и лекарства за най-нуждаещите се, както и за лечение на наркомания и др. Кайзер притежава състояние от 10 млрд. долара, а 3.3 млрд. са отишли за благотворителност.

Ръководителят на индийската глава IT-компания Wipro притежава 15.9 млрд. долара и е дарил 2 млрд. долара за благотворителност. Образованието е основен негов приоритет: занимава се със строителството на училища, подготовка на учители и подобряване на учебните програми. През 2011 г. откри педагогически университет, в който вложи 125 млн. долара

Най – богатият човек в Хонконг прави дарения в помощ на болните от хепатит и птичи грип, строи детски центрове и църкви, участва като дарител в строителството на нова сграда на Калифорнийския университет. Смята се, че неговите дарения възлизат на 1.65 млрд. долара.

Наука

Преди време най-богатият човек в света открито каза, че предпочита да създава работни места, вместо да се занимава с благотворителност, въпреки че когато все пак реши да дава, го прави щедро. Две негови дарения възлизат на по 2 млрд. долара всяко. Парите бяха насочени за здравеопазване и образование.

Съдружникът на Гейтс в Microsoft Пол Алън акцентира изцяло върху научните изследвания. Преди две години той направи щедър подарък от 26 млн. долара на Вашингтонския университет. Също така Алън е създател на институт за изучаване на главния мозък, в който е вложил над 500 млн. долара, още 100 млн. струва проект по генетика. Общо той е пожертвал 1.45 млрд. долара от състоянието си от 15 млрд. долара.

Макар и да не влиза дори сред 400-те най-богати в света, той и съпругата му са дарили 1.2 млрд. долара за генетични изследвания за борба с рака, диабета и сърдечносъдовите болести.

Семейният фонд на основателя на Intel Гордън Муре вложил 5 млрд. долара в зрдавеопазване, наука и опазване на околната среда.

След като медицинска сестра му спуква вена по време ма изследване, бизмесменът откри и училище за медицински сестри.