Повишението на показателя възлиза на 0.9% през предпоследния месец на миналата година, на фона на спад от 0.4% през октомври и 3.4% през септември.

Така показателят е отбелязал най-доброто си представяне от юни миналата година, изпреварвайки ръста си от 0.8% на месечна база отбелязан през август.

Подобрението е в унисон с тенденциите в останалите страни от ЕС. За сравнение в 27-те страни членки на ЕС индустриалното производство забавя темпа си на понижение до 0.3% на месечна база, на фона на спада с 0.8% месец по-рано.

В еврозоната показателят също се понижава едва с 0.3%, на фона на понижението му с 1% месец по-рано.

Макар и с подобрение, на годишна база нещата все още не изглеждат чак толкова положителни за показателя. Индустриалното производство у нас през ноември регистрира спад от 2.1%. През октомври спадът бе значително по-голям в размер на 4.4%.

Най-голямо понижение на месечна база е отбелязало индустриалното производство в Словения – в размер на 4%, както и в Норвегия с 3.6%.

На годишна база спадът е най-голям в Италия в размер на 7.6%.

Литва е страната в ЕС с най-голям ръст на показателя на годишна база – с такъв от 8.9%, следвана от Естония с 6.5%. Естония е страната с най-голямо повишение на показателя на месечна база в размер на 4.7%.