Хората, които стават по-рано, като цяло се чувстват по-щастливи и изпитват по-голямо задоволство от живота.

"Не е ясно защо това е точно така, но има няколко потенциални обяснения. Биологичният часовник на хората, които са по-активни вечер, се разминава с обществения часовник," казва Рене Бис от Университета на Торонто.

"Очакванията на обществото са доста по-организирани около програмата на ранобудните хора."

Робърт Оксман, който е директор на институт, изследващ съня, твърди, че "липсата на сън може да се прояви в липсата на концентрация, нервност и вземането на лоши решения."

Хората, които не си доспиват, може също така да изпитват затруднения със запомнянето на подробности и не се справят толкова добре, когато са поставени под напрежение.

В днешно време положението дори се влошава заради новите технологии. Хората, които са на възраст между 20 и 30 години, дават по-ранни признаци на остаряване заради недостига на сън.

Как обаче, ако по принцип не ставате рано, можете да придобиете добри навици по отношение на съня? Ето няколко съвета:

1. Избягвайте кофеина

Приемането на кофеин шест часа преди лягане пречи точно толкова на съня, колкото и приемането на кофеин три часа преди лягане.

2. Ограничете използването на технологии преди лягане

"Спалнята ви трябва да е запазено място за спане, секс и нищо друго," казва Оксман. "Без оправдания. Ако ползвате телефона си за аларма сутрин, можете просто да си купите евтин будилник и да разрешите проблема."

3. Приготвяйте се психически преди лягане

Джеф Гройнс пише в блога си, че човек трябва да взема решения преди лягане, защото не може да доверява на мозъка си сутрин. Измореният човек, който снузва сутрин, не е същият трезво-мислещ човек, който е нагласил алармата предната вечер.

Когато осъзнах, че ранното ставане е битка, която се води на два фронта, всичко се промени. Ние трябва да подготвяме тялото си, но трябва някакси да излъжем и сънливото си съзнание.

4. Събуждайте се на светлина

Мередит Джагър съветва в блога си да спим с отворени завеси, така че слънчевата светлина да влиза през прозореца сутрин.

5. Не натискайте снуз бутона

Може да е изкушаващо да натиснете снуз бутона, за да поспите още няколко минути, но това всъщност не ви помага, пише Джагър. Това е така, защото в тези допълнителни 15-20 минути сънят няма да е качествен и може дори да се чувствате още по-изморени, когато алармата зазвъни отново.

С натискането на снуз бутона може да си формирате и навик и колкото повече го правите, толкова по-вероятно е да го правите в бъдеще.

Може да държите алармата си далеч от леглото, така че да се налага да ставате, за да я изключите.

6. Намерете си аларма, която не ви прави гневни

Сет Симондс от Lifehack съветва да се експериментира, за да се види какво ви действа най-добре. Светлина, звук, миризма, температура или дори някакво изобретение, което излива вода върху вас, може да са по-приятни от вашата аларма.

7. Създайте си някаква програма, която изпълнявате всяка сутрин

Трябва да раздвижите кръвта си сутрин, след като се събудите. Независимо дали това ще стане чрез разтягане, скачане на въже или разходка до близкото кафене "трябва да раздвижите кръвта си и да прогоните съня от главата си," пише Симондс.

Каквото и да решите да правите помнете, че това, което правите през деня, ще влияе на съня ви през нощта, така че престанете да се наказвате с лоши хранителни навици и лоши навици по отношение на спането.