Ръстът на икономиката на Бразилия може да се забавя, а инфлацията да нараства, но това не пречи на бразилците да пазаруват. Продажбите на дребно в страната са нараснали през декември за шести пореден месец и отчитат 8.3% ръст на годишна база.

Това е чудесно за търговците на дребно, но не толкова за икономиката като цяло. Потребителите в Бразилия допринасят с 60% за БВП на страната. За сравнение процентът в Китай е едва 35%.

Бразилия скоро ще бъде вторият най-голям пазар в света за козметични продукти, както и за храни за домашни любимци. От Roubini Global Economics обаче отбелязват, че “потреблението е единствения източник на растеж за Бразилия през миналата година, тъй като инвестициите са намалели, а промишлеността все още не подпомага икономиката.”

БВП на страната е нараснал със 7.5% през 2010 г., но ръстът през миналата година е едва 1% и остава малък, защото правителството се фокусира върху потреблението за сметка на инвестициите, инфраструктурата и разрешаването на сериозни структурни проблеми.

Свитият трудов пазар, значителният ръст на заплатите, мерките за икономически стимули, започнати през 2012 г. и агресивното облекчаване на монетарната политика са причина за постоянно високото потребление.

Повече от всичко обаче причина за неконтролируемото потребление на бразилците през последните няколко години е фактът, че около 35 милиона бразилци са се влели в световната средна класа и са получили достъп до неща, каквито преди това не са имали, като стабилна заетост, известни спестявания и най-важното кредити.

В резултат на това кредитирането съставлява около 50% от БВП, според Roubini Global Economics. Домакинствата харчат близо 40% от разполагаемите си доходи за изплащане на кредити, което е признак, че потребителите вече са взели повече кредити, отколкото могат да си позволят.

Нарастващите продажби на дребно също показват, че разходите в Бразилия не са свързани с икономическия растеж и че потребителите харчат без да могат да си го позволят.

В северната част на Бразилия, беден регион, където мнозина се вляха в зараждащата се средна класа, не е рядкост хората да се къпят по пет пъти на ден, обливайки се с парфюм и използвайки лосиони и кремове за тяло след всеки душ. Това създаде пазар за продукти за кожата на стойност 43 млрд. долара в страната или два пъти по-голям от този в Китай.

Не е изненадващо, че през миналата година броят на просрочените плащания по кредити е нараснал до най-високото си ниво от 2000 г., а банките в резултат на по-високия риск вече по-трудно кредитират.

Защо тогава бразилското правителство призовава банките да кредитират още повече? Икономическият растеж, основаващ се на търсенето имаше ефект в миналото. Политическата инерция обаче доведе до там, че страната е зациклила върху политика, която имат за цел да повиша стандарта на живот на бразилците, а мерките за стимулиране на потреблението чрез ниски лихвени проценти при кредити за закупуване на коли или по-ниски данъци върху домакинските уреди не могат да продължават да генерират икономически растеж.

В същото време оскъпяването на местната валута, недостигът на работна ръка, остарелите закони за труда, големият ръст на заплащането, кошмарният данъчен кодекс и бюрокрацията се отразяват неблагоприятно на икономиката.

Бразилия доскоро беше икономическа сила и пример за уроците, които една развиваща икономика може да предаде на останалата част от света. През миналата година обаче тя беше изместена от седмата позиция в класацията на най-големите икономики в света от Великобритания, която пък навлиза в третата си рецесия. Вероятно е време политиците в Бразилия да вземат още един душ, този път студен.