Най-голямата компания в света по пазарна капитализация Apple може да пусне нов модел от култовия си телефон iPhone 5S през юни или през юли според анализатори от консултантската компания Jefferies.

Технологичният гигант се очаква да започне производството на новия модел през март, което да го направи готов за излизане на пазара след около четири месеца. според специалиста Питър Мисек от консултантската компания.

Анализаторът също така занижи прогнозите си за продажби на iPhone от 48 милиона на 44 милиона за тримесечието до март, сума, която все още е значително над опасенията на пазара за продажби в средата на 30-те милиона през тримесечието.

По отношение на пускането на евтин iPhone, предназначен за развиващите се пазари, или е дадена зелена светлина на такъв проект, или вече е задействан, смята Мисек.

„Подобно на проекта iPad mini, очакваме по-скоро iPhone да е с известни отстъпки от цената, не не и евтин“, смята анализаторът.

Последният пуснат от компанията телефон беше моделът iPhone5 през октомври. Въпреки силните продажби на модела през четвъртото тримесечие на миналата година, те са под очакванията от началото на тази.

Негативните очаквания за продажбите доведоха до понижение на акциите на компанията с около 25% от историческия им рекорд, достигнат на през септември при ниво от 705 долара за акция.