България е на 15-о място в света по смъртност от рак на дебелото черво, а по починали от инсулт и хипертония се подрежда на 38-а позиция на планетата. Заради тази и още много други черни статистики сме в дъното на таблицата на най-здравите страни. Това пише в Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите през 2011-а, внесен от правителството и приет вчера от депутатите от здравната комисия, съобщава в. Труд .

Най-обездвижени сме в целия Европейски съюз

Българите са най-обездвижените в целия Европейски съюз. Недостатъчна физическа активност се наблюдава сред 82% от нашенците, а след нас се подреждат гърците, унгарците, румънците, италианците и поляците.

Никога със спорт не са се занимавали 58% от българите. А редовно (5 и повече пъти седмично) на някакви физически упражнения се отдават едва 3%. Причините са недостатъчното време, безпаричието и липсата на удобно място за спорт до дома. Според "Евробарометър" само 4% от българите са членове на спортни клубове.

Особено сериозен е проблемът при децата. С препоръчителната физическа активност от минимум 60 мин дневно се занимават само 24% от изследваните деца между 6 до 19 г. А 35% са физически активни по-малко от 2 дни седмично. В същото време средно 40% от българчетата всеки ден стоят повече от 5 часа пред компютъра и телевизора.

60 на сто от първолаците дюстабанлии

Над 60% от учениците от първи и втори клас са с плоскостъпие и спаднал свод. Това се отразява на походката им и води до гръбначни деформации, показват резултатите от проучване в София на Националния център за обществено здраве и анализи. Те са поместени в доклада за здравето на нацията за 2011 г.

Според изследването всеки осми, или 12.5% от първокласниците са със сколиоза от първа степен (б. р. - погледнат в профил, гръбначният стълб има S-образна форма), а 2% са с кифоза (б. р. - изкривяване на гръбначните прешлени). При децата от 1 до 7 г. най-честите заболявания са дихателните. Става дума за хроничните болести на сливиците (14.2‰), следвани от астмата (10.8‰) и пневмониите - (10.7‰). И докато по принцип общата заболеваемост сред малчуганите до 7 г. намалява, през последните 3 г. до 2011-а респираторните болести се увеличават.

Основният проблем при учениците е затлъстяването – 22.2% от тях са с наднормено тегло. Увеличението спрямо 2010-а е с 2.8%. Вторият им здравен проблем са болестите на очите, след тях се подреждат астмата и гръбначните изкривявания.

Пет първи места в челна класация

България заема пет първи места сред 19 страни членки на ЕС по смъртност - от рак, сърдечно-съдови заболявания, болести на сърцето, от мозъчно-съдова болест и състояния, възникващи в перинаталния период (около раждането). Имаме и 3 втори места - заради починали от туберкулоза, менингококова инфекция и болести на бъбрека и уретера, отчита докладът за здравето на нацията ни от 2011-а.

Обяснението е, че много българи страдат от сърдечно-съдови заболявания, които не се овладяват и затова в 67% от случаите смъртта се дължи именно на тях. За съжаление продължават да се увеличават пациентите с онкозаболявания - особено с рак на белия дроб, дебелото черво, на млечната жлеза, стомаха и панкреаса.

При мъжете водещи са туморите на бронхите и белия дроб, на дебелото черво и стомаха, а при жените - на млечната жлеза, дебелото черво, на бронхите и белия дроб, на стомаха и панкреаса.