Пет общозастрахователни компании държат по над 10% от пазара, сочат изнесените вчера данни от Комисията за финансов надзор.

Лидер към 30 ноември е Армеец АД с 12.86%. Компанията получи награда за най-коректен застраховател при изплащане на застрахователни обезщетения при имуществени щети на тазгодишната церемония по връчването на наградите "Застраховател на годината".



* на снимката: Цветанка Крумова, изпълнителен директор и член на УС на Армеец АД

Втората позиция към момента е за Булстрад Виена Иншурънс Груп с 12.79%. Дружеството бе наградено като "Застраховател с най-добри продукти в Имущественото застраховане“ по време на застрахователните Оскари.

Третата позиция се заема от Лев Инс, държащ 12.33 на сто от пазара. Компанията получи приз за „Застраховател с най-добри продукти в Автомобилното застраховане".



* на снимката: Стефан Софиянски, изпълнителен директор и председател на УС на Лев Инс

В топ 5, отново с над 10% от пазара са още ДЗИ Общо застраховане и Алианц България, изпреварили Бул Инс (7.5%), Уника (6.1%), Евроинс (5.9 на сто) и Виктория с 4.5%.



* на снимката: Стоян Проданов, изпълнителен директор и заместник-председател на СД на Бул Инс

С по над 3% пазарен дял са други три компании - ОЗК Общо застраховане, Енергия и Дженерали застраховане.

Интерамерикан България държи 2.09 на сто от пазара в страната.



* на снимката: Коста Чолаков, изпълнителен директор на Интерамерикан България

Към края на ноември 2012 г. дружествата по общо застраховане реализират брутен премиен приход в размер на 1.168 млрд. лв. (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност).

На годишна база се отчита спад от 2.5 % (спад от 1.3 % година по-рано).