През миналата година стоте най-богати хора в света са спечелили четири пъти повече от необходимите средства, за да се сложи край на крайната бедност в най-бедните държави, твърдят от Международната благотворителна организация Oxfam , цитирана от BBC.

Благотворителната организация призова световните лидери да се заемат с проблема с неравенството преди започващия следващата седмица Световен икономически форум в Давос.

Прекомерното богатство е "икономически неефективно, действа разрушително на политиката и поражда обществено разделение", според доклад на Oxfam.

Световната икономическа система изисква реформа, така че работи "в интереса на цялото човечество ".

В доклада си, озаглавен Цената на неравенството: Как богатството и прекомерните доходи вредят на всички ни, от Oxfam заявяват, че усилията в посока борба с бедността са възпрепятствани от "избухването при прекомерното богатство ".

Най-богатият 1% от световното население е увеличил доходите си с 60% през последните 20 години, според Oxfam.

От организацията изтъкват, че докато 100-те най-богати хора в света са увеличили общото си състояние с 240 млрд. долара през миналата година хората, които живеят в "крайна бедност " са преживявали с по по-малко от 1.25 долара на ден.

"Не можем повече да се преструваме, че трупането на богатство от страна на малцина в крайна сметка ще бъде от полза и за останалите – прекалено често важи точно обратното," казва главния изпълнителен директор на Oxfam Барбара Стокинг.

Предложенията на организацията към лидерите, които ще участват на Световния икономически форум в Давос включват:

Затваряне на данъчните убежища по света

Обръщане на "тенденцията към по-регресивни форми на данъчно облагане "

Минимална глобална ставка за данък печалба

Увеличаване на инвестициите в безплатни обществени услуги и помощни механизми за хората без работа и болните.