Гледката на живо на тези градове, кацнали върху хълмове, спира дъха.

Вижте някои от най-красивите градове и села, построени върху хълмове в света:

10. Кастелфоли де ла Рока

Това е едно от най-живописните селца в Каталуния. Построено е на хълмовете между две реки. Създава илюзията, че всеки момент ще се катурне. Най-старите къщи от него са построени още през Средновековието. Много от къщите са от вулканична скала.

9. Рокамадур

Това е малко селце върху каменист хълм в югоизточна Франция. То съществува от 12-ти век и по време на Френската революция почти опустява.

8. Бонифасио

Това е град в Корсика. Хълмовете се извисяват на около 70 метра. Хълмът, на който седи, е издълбан от водата на океана и къщите изглеждат опасно надвесени над водата. Гледано от кораб в океана, понякога изглежда, че градът виси във въздуха.

7. Акапулко

През 50-те години този курорт в Мексико става известен сред холивудски звезди и милионери. Днес там ходят американските колежани по време на пролетната си ваканция.

От хълмовете винаги има гмуркащи се хора. Традицията на гмурканията започва от 30-те години, но днес скачат предимно професионалисти.

6. Меса Верде

Намира се в Колорадо. Тук има древни жилища, изсечени в хълмовете.

Местните са започнали да дълбаят жилища през 12-ти век. Някои от тези къщи имат по 150 стаи!

Имали са си дори дворец. Около 1300 година тези народи избягали от района. Не се знае защо – вероятните причини са лоша реколта и последвал глад или нашествие на неприятели.

5. Бандиагара

Това е хълм в Мали, който се издига на 500 метра. По хълмовете има безброй пещери на местните народи.

В тези пещери те погребвали мъртвите, тъй като земите долу непрекъснато се наводнявали.

4. Ронда

Намира се в провинция Малага в Испания. Намира се в планината, на надморска височина от 760 метра. Градчето се разделя на две от река Гуадалевин. Има три моста през каньона, които съединяват двете градски части.

Този град се счита за родно място на борбата с бикове и тук се намира най-старата арена за корида.

3. Ал Хаджара

Това е исторически град в Йемен.

Построен е в планината през 12-ти век. Има здрави крепостни стени.

2. Позитано

Това е малък туристически град в Италия.

През Средновековието е бил голям град, но през 19 век населението се топи. През 20-ти век изживява метаморфоза от бедено рибарско градче до туристическа атракция. За това е „виновен“ писателя Джон Стайнбейк, който хвали красотата му.

1. Санторини

Това е вулканичен остров в Гърция. Известен е с красотата си и прекрасните залези, които се наблюдават от градовете Фира и Оя.

Фира е главния град. Калдъръмените му улици са пълни с магазинчета, таверни, хотели и кафенета.

На най-високата част на острова се намира град Оя.