В неделя, 27 януари, около 6.5 милиона избиратели трябва да гласуват на референдум за нова атомна електроцентрала в България, но социологическите проучвания показват, че голяма част от българите се съмняват дали има смисъл да участват във вота. Това пише австрийския вестник Die Presse в свой материал за предстоящия референдум в България под заглавие „Референдумът за АЕЦ заплашва да се превърне във фарс”.

Референдумът е инициатива на социалистическата партия, която искаше той да бъде за съдбата на проекта АЕЦ „Белене”, съобщава австрийският ежедневмик, цитиран от Фокус. Въпросът обаче бе променен на „Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”. Но дали това означава строителство на спрения проект "Белене" или става въпрос за съществуващата АЕЦ в Козлодуй?

Ако мнозинството от българите гласуват с „да”, което ще развали настроението на премиера Борисов, то това може да бъде интерпретирано като вот за разширяването на АЕЦ „Козлодуй”.

Референдумът може да бъде тест за това колко силно могат да мобилизират своите лагери правителството и опозицията преди парламентарните избори през лятото. Социалистите изостават само с 5% зад управляващите. Проектът „Белене” може да им помогне да намалят разликата.

Също днес френската агенция АФП коментира, че за да бъде валиден резултатът от референдума, в него трябва да участват поне същият процент избиратели както на последните парламентарни избори през юни 2009 г. ,съобщи БГНЕС. В тях се включиха 4.35 милиона души от 6.9 милиона, имащи право на глас. Тази необходимост може да се окаже първото препятствие.

Но независимо от това правило, ако поне 20% от избирателите гласуват и ако повече от половината дадат положителен отговор, "парламентът е длъжен да разгледа въпроса" в срок от три месеца. Но консервативното правителство на премиера Бойко Борисов, който призова да се гласува с "не", разполага с голямо мнозинство в парламента.

Въпросът "Трябва ли България да развива ядрената си енергетика чрез строежа на нова ядрена централа?" е обект на различни интерпретации, които объркват избирателите. Според изследване на института Алфа Рисърч 64% от избирателите няма да гласуват, защото не се чувстват компетентни по този въпрос. Цената на проекта, последиците от него за цената и пазара на енергията, името на инвеститора и делът на държавата са висящи въпроси, които обясняват високия процент на хората, които нямат мнение.

"Идеята да се вземе решение за икономически проект чрез референдум изглежда абсурдна", заяви политологът Иван Кръстев.

Според аналитици основната последица от референдума ще бъде заздравяване на редиците на основните партии преди парламентарните избори през юли.