Шофьор, който има "златен талон", няма да губи точки за други нарушения, освен за употреба на алкохол. Ако бъде спипан пиян зад волана, оранжевото картонче ще му бъде отнето и ще може да си го възстанови, само ако 6 г. не сгази закона.

Сега КАТ взема "златния талон" при всеки гаф, за който се режат контролни точки. От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000, пише вестник "Труд".

Тези правила са залегнали в Наредба № IІз-2539 от 17 декември 2012 г. на вътрешния министър Цветан Цветанов, която влиза в сила след 10 дни. Проектът за шофьорските точки бе публикуван за обсъждане още през октомври 2012 г., а окончателният му вариант вече излезе в "Държавен вестник".
От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място.

Занапред няма да се вземат 10 точки за използване на антирадар, нито 8 точки за неправилно преминаване покрай спирка на градския транспорт или спрял автобус. Шофьорският талон остава чист при навлизане в еднопосочна улица, което сега се наказва с 4 точки.

Още при обсъждането най-спорни станаха 4-те точки, които се отнемат за виновно причиняване на катастрофа. Според окончателния текст, те отпадат. По новата наредба няма да се вземат и 6 точки за каране на кола без документи.

Целта на промените е точки да се отнемат само за нарушения, които застрашават участниците в движението, коментираха от КАТ.

81.88% от регистрираните автомобили у нас имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" към 21 януари т.г. Данните съобщиха вчера от Комисията по финансов надзор.

Патрулите на КАТ в цялата страна ще бъдат снабдени с 260 таблета. При проверки на пътя за секунда ченгетата ще правят справка в интернет дали колата има застраховка, минала ли е на технически преглед и дали се издирва, каза комисар Антон Антонов, шеф на "Пътна полиция".

1 550 000 нарушения са регистрирани от КАТ за 2012 г., само 2.06% са за липса на застраховка.