"Ако не намерим голям европейски инвеститор с име, няма да строим АЕЦ „Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов вб сутрешния блок на бТВ.

„Искам да съм сигурен, че тези реактори няма да се затварят. Едва тогава съм готов да разговарям за подписване на договор. Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите“, каза Борисов.

Южен поток е изгоден за България. Ако имаме централа, ще имаме 60 хил. работни места. Лъжат хората с тези места, каза Борисов.

„Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, е щял да подпише договора между 2006 и 2007 година”, допълни премиерът, преди да коментира потока от информация, който се изля по проекта „Белене” в седмицата на референдума.

Наблягайки на опита си да бъде „максимално пунктуален” министър-председателят обясни, че замисълът на централата е от 1986 година. След това се правят три първи копки, а в един момент тогавашните управляващите решават, че след спирането на реакторите в Козлодуй същото може да се случи и с тези в Белене.

Тогава според премиера започва порочността на този проект: „Вместо да си направят конкурс, те решават, че ще сложат малко по-нови реактори. Те обаче не могат да влязат в построеното. Връщат ги на безценица в Русия за някакви жълти стотинки, които финансовата комисия ги доказа, че това е така”.

В продължение на пунктуалния си коментар Борисов за пореден път благодари на Станишев, който в периода 2006 и 2007 година е „проявил характер” и не е подписал договора за новата централа. Слагайки Първанов и Станишев в „един пакет” за посочения период, обаче премиерът обяви, че не е получил отговор на задавания от него въпрос – на какъв инфлационен индекс е била договорена централата.

Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари – това е неговата цел, каза още Борисов.

Договор е документът, който поражда правни последици, а Станишев вчера вади един меморандум. Меморандумът няма никаква стойност, заяви премиерът.

Има документи, които са документи, а не пожелания. 27 октомври 2008 г. има постановление на Министерски съвет (ПМС), с което Министерски съвет дава съгласие за закупуване от държавата от Министерство на икономиката и енергетиката акции на стойност 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг, при което последващо да бъде увеличен капиталът на НЕК с цел изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Белене, каза Борисов.

Днес е последният ден, в който може да се провежда информационно-разяснителната кампания за референдума с въпрос "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа". Гласуването ще е на 27 януари. След полунощ е забранена всякаква агитация, а утрешния ден е ден за размисъл.