Все повече млади хора във Великобритания казват, че живеят задоволително със социалните си помощи и не намират за нужно да работят.

Вестник Sun посети младата двойка Дани Криймър (21 г.) и Джина Алън (18 г.). Те прекарват деня си като гледат телевизия (на плазмения си 47-инчов телевизор), пушат 2 пакета цигари на ден и си играят с малката си дъщеричка. И двамата не работят.

Живеят в апартамент с две спални и твърдят, че са в „трудно положение“.

Те не чувстват неудобство от начина си на живот и дори казват, че са си заслужили парите, които получават от данъкоплатците, защото родителите им са работили цял живот и са плащали данъци. Те дори считат, че е редно държавата да им дава повече!

Двамата имат 4-месечна дъщеря и живеят с помощи в размер на 1 473 паунда на месец.

Джина казва, че биха могли да си намерят работа, но ще получават по-малко пари, защото и двамата нямат квалификация и биха могли да започнат единствено нископлатени позиции.

Бащата на мъжа му е предложил работа в своята зала за боулинг, но заплащането било малко и той не се съгласил. Майка му е болногледачка. Родителите на жената също работят – като учителка и мениджър в охранителна фирма.

Двамата получават на седмица 80 паунда за детето, 150 паунда за жилище,110 паунда за безработни.

Джина има пари за солариум, ноктите й са с перфектен маникюр.

„Не мисля, че живеем на издръжка на данъкоплатците,“ казва тя. „Ние имаме право на тези пари, защото родителите ни са плащали данъци толкова години.“

Дани е работил в супермаркет, като е зареждал рафтовете с продукти, но след 8 месеца е напуснал.

„Няма смисъл да работя в супермаркет, ако ще получавам по-малко от 26 000 паунда на година. Никой нормален няма да се съгласи на това,“ казва той.

Миналата седмица Sun разбуни духовете със статия за литовката Наталия Белова, която живее от помощи в Англия. 33-годишната дама получава 14 408 паунда на година и казва, че живее „в лукс“. Тя определя системата за социални помощи на Острова като „странна“ и казва, че не вижда смисъл да работи на минимална заплата, като може да получава тези пари без да работи.

Джина се съгласява с литовката и казва, че двамата с Дани биха били по-добре само, ако и двамата работят, но пък тогава ще трябва да плащат за детегледачка и пак нямало смисъл.

Джина и Дани харчат 240 паунда на месец за храна, сметката им за телефона е 40 паунда на месец и 80 паунда за телевизия. Двамата ползват един телефон Nokia. Те казват, че искат да имат още едно дете.

За да има смисъл да работят, казват, че трябва заплата на един от тях да е най-малко 2 200 паунда на месец преди данъци. Такава работа за тях нямало. Джина дори разгледала обяви за компаньонка – там плащали 110 паунда на час, но тя не искала да тръгва по този път.

„Хората не ни разбират. Ние сме в капан,“ оплаква се Джина.

Двамата се замислили за колеж, но не могли да решат какво искат да учат.

Джина казва „Мислехме да придобием някаква квалификация, но решихме, че няма смисъл, защото не знаем какво искаме да правим в бъдеще. Не знаем от къде да започнем.“