Рядко се питаме за скритата страна на „нематериалността“: за замърсяването в края на живота на електронните елементи и натиска върху суровините, породен от технологичното състезание, или колосалното потребление на енергия за тези устройства, които ние използваме всеки ден.

На пръв поглед изпращането на имейл, който предава вашите данни в цифров вид, е по-екологично от физическата поща, която използва камиони, самолети, влакове. Но за да изпратите имейл, трябва да имате компютър, мрежа, сървър и най-вече- изпращаме повече имейли, отколкото писма някога е пренасяла пощата.

Проучванията показват, че десетминутната употреба на мобилно устройство на ден е еквивалентна на това да шофирате 80 км с кола на година. На пръв поглед това не е много, но ако се умножи по 6 млрд. мобилни телефони по света, нещата придобиват по-груб вид.

Ademe, агенция за енергийна ефективност, оценява в свой доклад от 2011 г., че през 2013 г. броят на имейлите ще надмине 500 млрд. на ден, включително спамът. С тези темпове, „съдействието“ на електронните устройства за парниковите емисии ще нарасне от 2% през 2005 г. на 4% през 2020 г.

При това резервите за някои метали, като например литият в батериите, ще бъдат изчерпани за 10-15 години.

Друго изследване проследи цикъла от фазата на производство през дистрибуицията и употребата до изхвърлянето на боклука едно електронно устройство от гледна точка на околната среда.

„Често се говори за влиянието на парниковите емисии, но това е дървото, от което не виждаме гората. Натискът върху невъзобновяемите ресурси, като например метали, става непоносим. "

Например за извличането на силиций, използван за производството на екраните на iPad, е необходима много вода.

Основните изводи на доклада са, че най-голямото въздействие на тези технологии е във фазата на производство.

В един мобилен телефон най-вреден за околната среда е екранът, следван от електрониката и едва след това- батерията и зарядното.

В един персонален компютър дъното съставя 8% от теглото, но 54% от вредното въздействие върху околната среда.

Едно търсене в Google допринася със 7 г върху вредните емисии, затова изследователите съветват да напишете адреса на сайта, който ви интересува, вместо да използвате търсачка.

Необходимо е огромно количество енергия за сървърите, които никога не виждаме.

Някои практики

Изпрати имейли

Изследванията на ADEME ни показват, че ако фирма със 100 служители намали с 10% имейлите между служителите си, ще намали емисията на вредни газове с приблизително един двупосочен полет Париж- Ню Йорк.

Програмистите

В момента е невъзможно един програмист да работи с компютър по-стар от 5 години, което генерира „системно остаряване“ на всички компютри.

Апаратите

Сменяме мобилните си телефони средно на 18 месеца и компютрите си- на 3 години, или казано с други думи намаляването на продължителността на употребата има най-негативно влияние върху околната среда.

Рециклиране

Едва 30% от устройствата се рециклират. Това е след като се изключат старите мобилни телефони и компютри, които гният някъде из къщи, и депонирането им на сметища в голяма част от разшиващите се страни, което определено не е най-доброто решение.