С рушенето се занимава природата. Същевременно има много творения на човешката ръка, които могат да рухнат. Сред тях са наклонените или накланящи се кули, припомнящи, че в крайна сметка естествените процеси са по-силни от всичко, което сме способни да създадем:

Наклонената кула в Пиза

Преди време италиански мошеници буквално приложиха тактиката на Остап Бендер, събирайки пари за ремонт на 56-метровата камбанария на катедралата в Пиза, така че тя да не се накланя повече. Задълбочените наблюдения показаха, че кулата е престанала да се накланя и нещо повече- през последните години се е изправила с цели 45 см, заемайки същото положение като през 1838 г.

Това разбира се ще я лиши донякъде от привлекателност в очите на пътешествениците, но жителите на Пиза могат да бъдат доволни. Преди няколко десетилетия те мислено се прощаваха с архитектурния шедьовър от мрамор, творение на Бонано Пизано.

Сега специалистите предричат на кулата в Пиза поне още 3 века живот.

Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството през 1173 тя започва да се накланя на север, заради слабата си основа и нестабилен терен. Строителството е спряно за почти век, а всеки следващ опит кулата „да се изправи“ нанасял още и още поражения.

В края на 80-те години на миналия век тя вече е наклонена с 4.5 метра при височина 55.86 м и тегло от 14 500 тона.

Спасението ѝ отне повече от десетилетие и включваше създаване на противовес от 800 т олово, отнемане на 70 тона почва от северната ѝ страна и поставянето на баласт и метални тросове от другата.

Кулите на Тюрингия

Още докато течаха укрепителните дейности по кулата в Пиза, се появиха два нейни конкурента- кулата в Бад Франкенхаузен и втората – в Зуурхузен, и двете в Тюрингия.

Кулата на протестантската църква в Зуурхузен се отклонява на 5.19°.Ъгълът на наклон на 27.4-метровата камбанария на германската църква надминава ъгъла в Пиза, който е 3.97 градуса.

За първи път отклонението на тюрингската кула било забелязано по време на Тринадесетгодишната война през XVII век. Според специалистите грунтовите води постепенно отмиват основите , поради което тя се накланя всяка година с по 6 см.

Досегашните опити за стабилизирането на камбанарията имат частичен успех и наскоро правителството на провинцията отдели още почти милион евро за реставрация.

Кулата на църквата „Богородица на планината“ в Бад Франкенхаузен, построена през 1382 година, пък се наклони до 4.8 градуса. По нея в момента не тече реставрация.

Звънят камбаните на Биг Бен

Не много отдавна, британските строители и геолози изненадаха лондончани с неприятна новина: известната часовникова кула Биг Бен, построена през 1859 г., се накланя на северозапад. Не съвсем скоро, но сигурно, Биг Бен, чиято височина е 96 м, може да се преобърне и рухне в Темза. Сега вертикалното отклонение е малко над една четвърт от градуса. Въпреки това в линейни мерки отклонението е 45 см. В допълнение в много от помещенията има пукнатини, които се разширяват.

Вината най-вероятно е на глинестите почви около Темза, които са започнали да съхнат.

Въпреки сравнително малкия наклон британците реагираха на ситуацията. Дори се появи предложение един от символите на Лондон да бъде продаден на милиардери от Русия с надеждата, че те ще се финансират ремонта.

И в Русия пада

Наклонените кули в света са десетки, но за повечето знаят само местните жители. В малкия град Невянск, в Урал, също имат наклонена кула и дори мнозина вярват, че строителят нарочно я направил такава, защото много искал да има в града си кула като тази в Пиза. Тя е построена през 1732 година в индустриалец на име Акинфий Демидов. Висока е 57 м, а наклонът и е около 2°, или 1.85 м. Смята се, че причината е наклоненият терен, на който е построена сградата.