Собственици на леки коли се отписват от своите общини и регистрират возилата си в шуменската община Върбица, която намали от тази година данък МПС.

Има водачи от Шумен, от Котел, от Сунгурларе, казаха служителки от звеното "Местни данъци и такси". Всичко е заради по-ниския налог, който ще дължат от март.

Кметът на малката шуменска община Върбица Мердин Байрам поиска в края на миналата година намаление на данъка за автомобили и общинският съвет го прие, припомня вестник "Труд".

Собствениците на коли до 12 тона ще плащат с около 30% по-малко от предходната година. При леките коли до 37 киловата вече ще се плащат вместо 58 ст. на киловат, по 41 ст.

При най-масовите возила до 55 киловата, вместо 68 ст., ще се плаща по 48 ст. на киловат. При товарните коли за тон данъкът от 17 лв. падна на 12 лв.

Кметът Байрам обяснява понижението с кризата. Освен това бил много доволен от събираемостта на налога през 2012 г. и решил да направи реверанс към гражданите.

При заложени 350 000 лв. приходи общината събрала 700 000 лв. Това обаче се случило благодарение на упоритата работа на администрацията. Изпращали масово покани на длъжниците, а някои обяснявали, че до този момент изобщо не знаят, че дължат такъв данък.

Така били натрупали по 400-500 лв. борочове от години и сега започнали да ги изплащат разсрочено на вноски.

В Шумен данъкът за автомобили скача от тази година, а оправданието на кмета Красимир Костов беше, че е теглен 15 млн. лв. заем за преасфалтиране на улиците.