Централен Депозитар (ЦД) проведе днес първата по рода си в България Конференция, посветена на въвеждането на международни стандарти за организиране на корпоративни действия и общи събрания.

„С въвеждането на новата Интернет платформа за услуги от регистъра на безналични финансови инструменти улесняваме достъпа на емитентите до съответните услуги, а с въвеждането на новите стандарти за корпоративни действия, целим привличането на по-голям интерес към българския капиталов пазар от чуждестранни и местни инвеститори”, каза г-н Васил Големански, изпълнителен директор на Централен Депозитар по време на откриването на Конференцията.

Стандартизирането на процесите по реализация на корпоративните действия и организирането на общи събрания във всички европейски пазари има за цел преодоляване на националните специфики, изразяващи се в многообразие от приложими вътрешни правила, информационни изисквания и крайни срокове.

Решение на тези проблеми е хармонизацията на оперативните правила за обработка на корпоративните действия, унифициране на пазарните практики, координация между всички заинтересовани страни, съгласувани действия и стартиране на паневропейска програма.

Сформираните със специално предназначение Съвместна работна група по корпоративни действия (CAJWG), T2S подгрупа по корпоративни действия (CASG) и Съвместна работна група за общи събрания (JWGGM) създадоха изчерпателен комплект Пазарни стандарти за оперативна обработка на всички категории корпоративни действия и организация на общи събрания.

Сред гостите на Конференцията бяха и водещите европейски експерти по организиране на корпоративни действия и общи събрания - г-н Бен ван дер Велпен, председател на CAJWG, член на T2S на CASG и старши консултант по пазари на ценни книжа, ING Bаnk (Амстердам) и г-н Маркус Каум, председател на JWGGM, член на CAJWG и ръководител Капиталови пазари и финансово право, Корпоративно управление, Munich RE. Г-н Каум е и член на Правния комитет на Европейските емитенти.

Централен Депозитар, в качеството си на член на European Central Securities Depositories Association (ECSDA) – Европейска асоциация на централните депозитари за ценни книжа, представена от своя страна във Broad Stakeholder Group стартира през изминалата година инициатива по прилагане на тези стандарти на вътрешния пазар. Работата беше насочена от една страна чрез сформиране на междуведомствена работна група да се обединят усилия по преодоляване на различията между Стандартите и прилаганите правила и процедури на
национално ниво и от друга - към актуализация на използваната към момента информационна система.

В тази връзка от 25 февруари 2013 г. ЦД пуска Интернет платформа, с нови функционални възможности за работа с емитенти, включително получаване на акционерни книги, организиране на корпоративни действия (изплащане на дивидент, лихви и главници по облигационни емисии, сливания и др.) и общи събрания.

По този начин от институцията въвеждат електронен вариант за изпълнение на услугите от регистъра на ЦД през интернет.

Новите форми в значителна степен облекчават достъпа на емитентите до системата, опростяват съществено комуникацията между страните и повишават качеството и сигурността на предоставяните от ЦД услуги.

Едновременно с това, обновената система напълно отговаря на променените изисквания към организиране на процесите, свързани с корпоративните действия и общите събрания, определени чрез Международните стандарти.