От университета в Кеймбридж анализираха 70 милиона пароли и установиха, че повечето от тях са измислени без въображение, никак не са разнообразни и следователно са много опасни. Затова от сайта wiwo.de ни съветват как да измислим сигурна парола, с която спокойно да сърфираме в интернет.

Паролата, която се използва най-много в световен мащаб според изследването е неособено творческата "password1", последвана от "welcome", "password01" и "password2" – пароли, които са същинска покана за хакерите.

Има и културни различия в навиците на хората по отношение на паролите им. Китайците например използват много повече цифри в паролите си от останалите народи. Интересно е, че хората над 55 - годишна възраст имат по-сигурни пароли от тези под 25. Немците пък имат по-сигурни пароли, от гледна точка на това, че самият език им помага, заради многото необичайно дълги думи, които съдържа той.

Повечето от изследваните пароли съдържали само шест знака (минимумът за голяма част от сайтовете).

За да измислите проста, но сигурна парола, най-важното правило е да избягвате думи от речника.

За да запомните паролата си, може да използвате големи и малки букви или допълнителни знаци, като например "@" вместо буквата "а", както и единица, вместо голямо "и" на латиница. Или пък да си измислите свое заместване, например всяко "е" да бъде числото "11", а можете и да напишете числото с букви. Друго елегантно решение е да използвате цяло изречение и да създадете дума от първите букви на всяка дума в изречението. Първоначално ще трябва да се замисляте, но ако използвате често паролата, в някакъв момент ще я пишете без въобще да се чудите коя буква след коя следва.

Дължината е от ключово значение, паролата трябва да бъде най-малко осем знака, за да се предпазите от прости хакерски атаки.

При измисляне на парола, обичайно сайтът ви съветва дали е достатъчно сигурна или не. Обръщайте внимание на тези съвети.

Избягвайте имена и данни от личната ви среда. Тази грешка направи Парис Хилтън (на снимката), тъй като паролата й беше името на нейното куче - Тинкърбел. Тази парола й жертва всичките лични данни, които станаха достояние на цял свят. Ако искате да използвате име, напишете го наобратно или заменете мястото на името и фамилията.

За да сте сигурни, че предаването на паролата в мрежата е сигурно, проверете уеб адресът. Той трябва да бъде достъпен само чрез криптирана връзка и следователно да е "https://", вместо обичайното "http://".