Колкото по-уверени стават инвеститорите за състоянието на глобалната икономика толкова повече намаляват и опасенията им за „трудно презимяване“ на икономиката на Китай и увеличават залозите си върху развиващите се пазари.

Това най-ясно си личи от инвестициите в индексни фондове базирани на тези пазари. Този род вложения са възлезли на рекордните 27.1 милиарда долара през четвъртото тримесечие на миналата година и са били минимално зад инвестираните 30 милиарда долара във фондове базирани на развитите пазари, според данни на BlackRock.

Силният интерес към развиващите се пазари се е запазил и през януари, коментират още от финансовата институция. Над 13 милиарда долара са били насочени към този род инвестиционни схеми през първия месец на годината, на фона на 7 милиарда долара към развитите пазари

Основният интерес е бил насочен към Китай, предвид на намаляване на опасенията за забавяне на икономиката на страната, след по-добрите от очакванията данни за ръст.

„Китай постепенно преминава към икономика не толкова зависима от износа и правителствените инвестиции“, според Джим Онийл от Goldman Sachs, цитиран от финансовото издание CNBC. „Това е нещото от което се нуждае страната и което инвеститорите изискват от нея“, допълва още той.

С намаляването на притесненията, свързани със страната, инвеститорите отново се връщат към китайски акции, като за последните три месеца индексът MSCI China 50, следящ представянето на водещите компании в страната, се е повишил с близо 35%.

Фондовете, базирани върху китайски индекси, са привлекли 20 млрд. долара през изминалата седмица, а само през януари цели 4 млрд. долара.

Разбира се, има и инвеститори, които предупреждават за опасностите в Китай, един от които е Нуриел Рубини. Според него, страната се движи към държавно доминиран капитализъм и това значително ще забави потенциалния ръст.

Според Рубини, по отношение на ръста не бива всички развиващи се пазари да се слагат в една кошница. Страни, като Чили и Колумбия, са с много по-добри перспективи от Бразилия в Южна Америка, докато възможностите във Филипини и Индонезия са по-добри, отколкото в Китай и Индия, според Рубини.