Днес изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка от 5%. Най-често задължение да внасят авансово подоходен данък имат наемодателите, които по закон са длъжни да правят тримесечни вноски.

Какви други отстъпки има при плащането на налозите и можем ли законно да спестим от данъци?

С всяка изминала година все повече хора се възползват от възможността да плащат по-ниски данъци. Най-голямо - 50%, е намалението на данъците за всеки, който дари пари в полза на Фонда за асистирана репродукция или във Фонд за лечение на деца.

Дарения за лечебни заведения и домове за отглеждане на деца гарантира отстъпка от 5%. 15 на сто е отстъпката, ако сте направили дарение за култура.

Меценатите могат безвъзмездно да дадат пари за произведения на изкуството, за археологически разкопки, реставрация или консервация на исторически паметници. Значителна сума може да се спести всяко младо семейства, ако има новозакупено жилище с ипотека.

10% по-малко може да платите при сключена застраховка "Живот". Условието е вноската по застраховката да се удържа от заплатата, припомня ТВ7.

Същото е намалението и при сключен договор с пенсионно осигурително дружество, ако вноските са лични и са направени през изминалата година.