След протестите на хиляди абонати на енергоразпределителните дружества у нас и бизнесът ще настоява за проверка на получените сметки за ток за декември.

Между 10 и 20 на сто са завишени сметките за ток на хотелите, заявиха членовете на браншовата организация. Председателят й Благой Рагин обясни за БНР, че става дума за предварително манипулиране на измервателните уреди.

Съмнението е възникнало, след като отделни хотелиери са поискали независима проверка на електромерите си и тя е установила отклонение от нормата. Затова от асоциацията ще сигнализират енергийния министър Делян Добрев и ще поискат проверка на всички електромери, посочи Рагин.

"Министерство на икономиката и енергетиката да изпратят независими експерти, не експерти, които да са от монополните дружества. В нашия бранш конкуренцията е много голяма, а се борим с монополисти и освен това ни карат да плащаме авансово, предплащаме. Имаме си проблеми, но ще ги поставим в Министерството на икономиката", заяви Рагин.

Като крупни корпоративни клиенти хотелиерите ще настояват за отстъпки в цената на ползвания от тях ток:

"След като плащаш с пъти в повече и то не за да се отопляваш вкъщи, ами за бизнес, би трябвало да има някакви преференции. Но трябва да има конкуренция в тези дружества, които ни обслужват, за да може да има борба и сваляне на цените. Не да ги регулира държавата, а свободният пазар", смята Рагин.