Германската икономика, която е най-голямата в Европа, се е свила с повече от предварително очакваното през четвъртото тримесечие на 2012 г. на фона на спада на износа на страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е намалял с 0.6%, в сравнение с третото тримесечие, когато е отчел ръст от 0.2%, показаха днес официалните данни. Предварителните очаквания на икономистите бяха за свиване на икономиката с 0.5%.

Френската икономика също отчете по-голямо от очакваното свиване от 0.3% през четвъртото тримесечие.

През декември Централната банка на Германия занижи прогнозата си за ръста на икономиката през 2013 г. до 0.4%, изтъквайки като причина за това дълговата криза, която тласна еврозоната към рецесия.

Вече има признаци обаче, че германската икономика тръгва нагоре след спада през четвъртото тримесечие, като инвеститорското доверие отчита по-голям ръст от очаквания през януари, а безработицата неочаквано намалява.

Дълговата криза, която започна в Гърция преди три години, принуди правителствата в Еврозоната да намалят разходите си, за да ограничат бюджетните си дефицити. Това тласна към рецесия най-малко пет от 17-те страни в еврозоната, между които и Италия и Испания.

Рецесията в еврозоната вероятно се е задълбочила през четвъртото тримесечие на 2012 г., като БВП се свива с 0.4%, в сравненние с 0.1% спад през третото тримесечие, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Данните от Евростат се очакват малко по-късно днес.

Свиването на германската икономика през четвъртото тримесечие е породено от намаляващия износ, както и свиването на инвестициите на компаниите и на строителството. Разходите да домакинствата и публичните разходи пък бележат лек ръст.

Износът на Германия нараства с 0.3% през декември, което се дължи единствено на поръчките от еврозоната, която е най-големият експортен пазар на Германия.

Индексът на бизнесклимата на института Ifo се представя по-добре от очакванията на икономистите в последните три месеца. През януари секторът на услугите бележи най-големия си ръст от повече от година и половина.

Броят на безработните пък неочаквано падна във втори пореден месец през януари, което свали нивото на безработицата до 6.8%.