Вече неведнъж сме ви разказвали за странните и нелепи данъци, които хората по света са принудени да плащат. Списъкът обаче е далеч от приключване. Нека видим още няколко странни данъка:

Данък върху гипса

Австрия

Австрия е една от най-популярните дестинации в Европа за ски ваканция. Всяка година по време на сезона тук прииждат скиори и сноубордисти от цял ​​свят и това накара властите да решат да се наложи този необичаен данък. Наличието на здравна застраховка за туристи явно не е достатъчно, така че се въведе задължителното събиране на такса за ски, наречена "данък върху гипса." Всяка година около 150 хиляди скиори получават травми по време на ски и биват настанени в местните болници. Като изчисли общата сума за тяхното лечение, австрийското правителство реши да наложи допълнителен данък, който е включен в цената на ски услугите. Всички постъпления отиват към лечебните заведения за лечение на фрактури и други наранявания.

Данък върху мира

Република Гвинея

Страните от Западна Африка са сред най-бедните в света. Но въпреки това жителите все още се облагат с данъци, някои от които могат да се класифицират като много странни. Жителите на Република Гвинея, в която почти цялото население живее под прага на бедността, все още плащат данък върху мира, макар че никъде в страната не се водят военни действия. Всяка мирна година струва на гражданите по 17 евро, което е много на фона на благосъстоянието им. За сравнение, един килограм кафе в Република Гвинея може да се купи за 50 цента.

Данък върху кравешките газове

Естония

Това може да изглежда като шега, но такъв данък наистина съществува в Естония. И той е въведен неотдавна - през 2008 г. В страната, в която основните замърсяващи предприятия са обложени със "зелени" такси, бе решено да се събират такива и от собствениците на крави. За основни замърсители на въздуха естонските парламентаристи нарочиха местните крави, чиято жизнена дейност е източник на метан в атмосферата. Интересно е да се отбележи, че свине, коне и други животни са освободени от данъци.

Данък върху слънцето

Балеарските острови

В началото на 2000 г., "слънчевото" налогосъбиране е въведено на Балеарските острови. Данъкът върху слънцето плащат всички посетители на архипелага. Туристите, пристигащи в най-популярните курорти на остров Ибиса, Майорка и други острови, трябва да плащат дневно по 1 евро за престой тук. Парите отиват за подобряване на туристическата инфраструктура, като например почистване на плажове и крайбрежни зони от отпадъци, както и възстановяване на екологичното равновесие. Заслужава да се отбележи, че през 2012 г. на Балеарските острови са посетили 10.4 млн. чуждестранни туристи, така че постъпленията от данъка в хазната са доста съществени.

Данък върху барбекюто

Белгия

През април 2007 г. правителството на област Валония, на чиято територия живеят около 4 милиона души, реши да се бори с глобалното затопляне по необичаен начин и наложи данък върху барбекюто. Целесъобразността на това събиране потвърдиха природозащитниците, според които в процеса на готвене на скара в атмосферата се отделя средно от 50 до 100 грама въглероден диоксид, което, от своя страна, е причина за изменението на климата. Жителите на Валония, които имат барбекю в градината, трябва да плащат данък в размер на 20 евро, всеки път, когато използват грила. Да се избегне плащането на таксата е малко вероятно, тъй като контролът на спазването на данъчното законодателство е от въздуха. Патрулни хеликоптери, оборудвани с термални камери, обикалят района и могат да засекат всички източници на топлина.

Данък върху пръчиците за хранене за еднократна употреба

Китай

Дървените пръчици са традиционни за Източна Азия прибори за хранене. Те се появяват преди около три хиляди години и бързо набират фенове, сред които и философът Конфуций, който казва, че само те имат място на масата за вечеря. Днес на клечките в Китай все още отделят специално предпочитание, но от 2006 г. те са обложени със специален данък. Бе въведена такса в размер на 5% от продажбата на всяка двойка пръчици за защита на горите от рязане. Всяка година в Китай се използват и изхвърлят около 45 милиарда комплекта пръчици за хранене за еднократна употреба, за производството на които са унищожени 25 милиона дървета. Осъзнавайки, че при този темп на обезлесяване горите в страната могат да изчезнат през следващото десетилетие, правителството реши да наложи данък.

Данък върху татуировки и пиърсинги

САЩ

Жителите на американския щат Арканзас трябва да мислят два пъти, преди да си направят татуировка или пиърсинг. Факт е, че в допълнение към услугата, те също трябва да плащат и специален данък. Данъкът за пиърсинг и татуировки в Арканзас бе въведен през 2005 г. и възлиза на 6% от стойността на татуировката или пиърсинга. Местните власти решили по този начин да се справят с непрофесионалното татиране, поради което съществува риск от заразяване с опасни болести като ХИВ, хепатит и туберкулоза. Дали това е възпряло нелегалните студиа се съмняваме, но тъй като броят на кандидатите за татуировка в САЩ е голям, приходите със сигурност не са незначителни.

Данък върху сянката

Венеция

В началото на 90-те години Венеция реши, че данък може да се наложи не само на материалните обекти. От 1993 г. плащат всички собственици на магазини, ресторанти и кафенета, чиито чадъри и тенти хвърлят сянка върху общинска земя. Част от бизнесмените предпочетоха да демонтират сенниците си, но тези, които избират да запазят заведенията си прохладни, всяка година попълват бюджета на Венеция с вноските си. Въпреки цялата си странност, този данък не е отменен и досега. Нещо повече- собствениците на венециански кафенета и ресторанти плащат не само в слънчеви, но и в облачни дни.

Данък върху семейните начала

Китай

В наши дни броят на официалните бракове в света се свива и се увеличава броят на съжителствата на семейни начала. Например, в Швеция, Франция и други европейски страни по-малко от 60% от двойките сключват брак, но тази статистика не плаши местните власти. В Китай тези тенденции обаче се възприемат като опасни. В средата на 90-те години в Китай е въведен данък „семейно начало“. Тези, които са решили да живеят заедно без формализиране на отношенията, се смятат за нарушители и плащат около 120 евро на година, докато не сложат подписите си под съответния документ.

Данък върху наркотиците

САЩ

За попълване на бюджета на страната, американските власти успяват да съберат данък дори и от незаконните наркотици. През 2005 г. в Тенеси е въведен данък върху психотропните вещества. Списъкът на веществата, които попадат под налоговата тежест, включва марихуана, кокаин, екстази и други наркотични вещества. Търговците могат да платят анонимно и в случай на арест, могат да представят пред съда доказателство за плащането и по този начин да си гарантират правото на помилване.