Най-големият европейски автопроизводител Volkswagen AG се подготвя за спад в печалбата за първото тримесечие на 2013 г. на фона на навлизащия в шестата си година на спад европейски пазар на автомобили.

Печалбата за първите три месеца “ще бъде по-малка” в сравнение с първото тримесечие 2012 г., заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung финансовият директор на компанията Ханс Дитер Пьотч, без да влиза в подробности.

Ръстът на продажбите в Китай, Северна Америка и Русия помогна на германската компания да компенсира пазарния спад в Европа през миналата година. Кризата на пазара в Европа се очаква да се задълбочи през 2013 г., като ръководителите на автопроизводителя прогнозират, че продажбите на нови автомобили ще намалеят с 5%.

Акциите на Volskwagen са поевтинели с 2.5% от началото на годината, което определя на автомобилния производител пазарна капитализация от 75.3 млрд. евро.

От Volkswagen обявиха на 22 февруари, че печалбата за 2013 г. ще се изравни с тази от миналата година, въпреки по-високите очаквания на анализаторите.

Печалбата преди лихви и данъци, която нарасна с 2.1% до 11.5 млрд. евро през 2012 г., вероятно няма да отчете ръст през тази година на фона на свиващия се автомобилен пазар в Германия.

През миналата седмица Moody’s обявиха, че занижават прогнозата си за продажбите на леки автомобили в Европа и вече очакват 5% спад през 2013 г. Предишната прогноза на от международната рейтингова агенция беше за 3% понижение.