България е обхваната от политически смут, след като протести срещу строгите съкращения на разходите, каквито свалиха премиери из цяла Европа, свалиха от власт и Бойко Борисов, който бе избран през 2009 г. с обещания да се бори с корупцията.

Правителството му наблегна на бюджетни съкращения, за да избегне външна финансова помощ и бурите по фондовите борси, при което безработицата скочи до най-високите си равнища за последните осем години, пише на сайта си агенция Bloomberg, цитирана от БТА.

Падането на българското правителство "праща негативни сигнали по отношение на фискалната консолидация", се казва в доклад на инвеститорския отдел на агенцията за кредитен рейтинг Moody's.

"Която и партия да дойде на власт, тя ще се съобразява с противопоставянето на избирателите на продължаващите строги бюджетни мерки и с желанието за по-големи разходи, социални плащания и субсидии", се коментира в доклада.

През януари безработицата в България достигна 11.9 процента, което е най-високото й равнище от април 2005 г. Държавният дълг е 18.7 процента от БВП в края на третото тримесечие, което е второто най-ниско равнище в ЕС след Естония.

За сравнение средното ниво за ЕС е 85.1 процента по данни на Евростат. Правителството иска да задържи тазгодишния дефицит на 1.3 процент от БВП, колкото бе той и миналата година, отбелязва Bloomberg.

България обаче по всяка вероятност ще превиши прогнозата на Moody's за бюджетен дефицит от 1.8 процент от БВП, отбелязва рейтинговата агенция.

"Липсата на функциониращо правителство създава несигурност за насоката на политиката, докато ново правителство не встъпи в длъжност, което вреди на доверието на потребителите и инвеститорите и подкопава перспективите за 2013 г. за една вече слаба икономика", смята Moody's.