Нова операционна система за мобилни телефони ще излезе на пазара с цел намаляване на дела на популярните такива на Apple - iOS и тази на Google – Android.

Тя се нарича Tizen и бе представена по време на мобилното изложение в Барселона. Новата операционна система вече има сериозна подкрепа в лицето на най-големия световен производител на мобилни телефони Samsung, откъдето обявиха, че зарязват плановете си за разработване на собствена операционна система с наименованието Bada.

До голяма степен успехът на Android се дължи именно на южнокорейската компания, която става вече твърде зависима от тази операционна система, ползвана от почти всички основни производители на мобилни телефони.

Инициативата за създаване на подобна отворена операционна система идва от мобилните оператори, които искат да се противопоставят успешно на Google и Apple.

Първите Tizen телефони ще бъдат представени във Франция от Orange, мобилният оператор на френския телеком France Telecom. През следващата година операционната система ще бъде представена и на развиващите се пазари.

Член на асоциацията, стояща зад Tizen, е и Sprint Nextel Corp. От там обаче все още не са коментирали дали и кога смятат да въведат платформата на щатския пазар. Други големи компании, застанали зад платформата, са Intel Corp. и Huawei Technologies Ltd., най-големият китайски производител на мобилни телефони.

Tizen-телефоните ще работят и изглеждат много като android-телефоните, само че популярната правоъгълна форма на иконите ще е кръгла, което по съвпадение е формата, избрана от новата мобилна операционна система Firefox OS.

И Firefox и Tizen са „отворени“ операционни системи, собственост на организации с нестопанска цел. Това означава, че софтуерът е свободно достъпен за потребителите и дава на мобилните оператори контрол над това как работи софтуерът на телефоните, които продават.

За сравнение Apple притежава пълен контрол над софтуера, инсталиран на телефоните на компанията.