Щатската компания Hewlett-Packard навлиза на пазара на таблети, като обяви, че от април ще продава евтин апарат, само за 169 долара.

Междувременно от най-големия световен производител на чипове Intel представяха няколко нови модела чипове, предназначени за мобилни устройства и смартфони.

От Mozilla пък, компанията произвела популярния браузър Firefox, обявиха, че стартират нова операционна система за смартфони.

Защо толкова много компании се насочват към представяне на нови продукти, свързани с мобилната индустрия? Защото тя ще е източник на ръст в сектора през следващите години и, ако не е изтърван моментът, сега е последният шанс на големите компании да „яхнат вълната“.

Агресивното ценообразуване до голяма степен е в основата на опита на включващите се нови компании, както е случая при Hewlett-Packard.

Всички тези продукти са насочени към конкуренция на доминиращата роля на Apple и Samsung, като се очакват да внесат сериозни смущения на пазара.

Маржинът на печалбата на Apple и без това е поставен на сериозно изпитание напоследък, което бе причина за сериозното понижение в цените на акциите на компанията, коментират пазарни наблюдатели.

Въпреки че компанията все още е приемана като „премиен“ производител на смартфони и таблети, тя ще е поставена под сериозно напрежение.

Новият таблет на HP ще е със 7-инчов дисплей, с големената на популярния таблет на Google Nexus 7 и с 1 инч по-малък от новия мини модел на Apple - iPad Mini. Той ще е с операционна система Android, което е сериозен удар за дългогодишния партньор на компанията Microsoft.