“Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват, след като “удобно ги отстрелват”. Затова ми е много трудно да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста.”

Това призна вчера президентът Росен Плевнелиев в неформален разговор с журналисти в самолета на път за Брюксел, съобщава в. Труд.

Източници от делегацията на държавния глава издадоха, че той нарисувал и профил на бъдещия служебен премиер. Той не трябвало да идва от бизнеса и политиката.

Изискването министър-председателят да не е свързан с бизнес и политическите среди било, за се избегнат коментари за миналото му. Освен това трябвало да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове.

Още преди 2 седмици “Труд” написа, че никой не иска да бъде министър в служебния кабинет на Плевнелиев. Склонни да се жертват били неговите секретари, но президентът щял да прибегне до тях в краен случай.

Служебното правителство ще зададе посоката за новите приоритети на България, заяви в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БНР. Той посочи конкретно политиката по заетостта, подкрепата за малкия и средния бизнес и усвояването на еврофондовете.

Всички тук са наясно, че преминахме през социална криза, която прерасна в политическа и парламентарна, каза държавният глава след срещата си с председателя на Европейския съвет - Херман ван Ромпой.

Всички приветстват усилията ни да вървим по пътя на трансформацията в рамките на Конституцията, законите и демократичните процедури, допълни Плевнелиев и продължи: „Ние сме в момента под светлината на прожекторите. Дано протестите продължават да бъдат демократични, дано исканията да бъдат реални.

Дано подходът да бъде подход на конструктивен диалог и прагматизъм и ние ще можем да се гордеем, че в една трудна ситуация, сме минали по един достоен начин. Това ще отекне много силно и тук, в Брюксел".

Въпросът сега е как България ще се променя оттук нататък, добави държавният глава.
Според него трябва да се строи инфраструктура, но очевидно вече трябва да се постави акцент и върху образованието, иновациите, политиките за растеж и заетост. Много е важно какви приоритети ще определят политическите партии по време на предизборните дебати, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев заяви още: „Служебното правителство също ще зададе посока. Политики за заетост - какви? В подкрепа на малките и средни предприятия - кои точно? Как те могат да бъдат подкрепени с еврофондове. Реформите в енергетиката - по същия начин. Европейската комисия е готова да помага, въпросът е ние много точно да разчистим собствените си приоритети".