Европейските индекси върнаха от достигнатия си четири и половина годишен връх, след като от Fitch Ratings занижиха кредитния рейтинг на Италия в края на миналата седмица. Фючърсите на щатските индекси са леко на минус, докато азиатските индекси приключиха днешния ден с повишения.

Акциите на най-голямата в Централна Европа петролна компания - OMV AG, поевтиняха с 4.1%, след като от Societe Generale SA занижиха очакванията си за представянето на акциите на компанията.

Негативни данни за китайската икономика също натежаха върху настроението на европейските инвеститори и допринесоха за понижаването на широкия индекс Stoxx 600 с 0.2% до 294.92 пункта. Индексът все още се търгува с повишение от 5.5% от началото на годината.

„Налице са ясни рискове за връщане и корекция след силното повишение през предходния месец“, коментира Роджър Пийтърс, анализатор в Close Brothers Seydler Research във Франкфурт, цитиран от Bloomberg.

“Истинско обръщане на тренда обаче би било забележително, предвид на значителния прилив на средства към пазарите. В краткосрочен план трендът би следвало да е възходящ“, допълва още специалистът.

През изминалата седмица индексът, следящ представянето на 600-те най-големи европейски компании - Stoxx 600, добави 2.3% към стойността си, което бе най-голямото му повишение от два месеца насам.

Индексът приключи изминалата седмица при най-високото си ниво от юни 2008 г.

Междувременно от Fitch занижиха рейтинга на Италия с една степен в петък след затварянето на пазарите заради политическата криза в страната. Рейтингът на правителствените облигации бе намален до BBB+ от A-, с негативни перспективи. Това е една степен над рейтинга на Испания.