Католическият свят тръпне в очакване да чуе най-важните думи от Ватикана - "Имаме папа". Днес Конклавът отново се събира за избор на нов папа. Но освен това, има още един много важен ритуал, който се случва в Сикстинската капела, преди Светия отец да се появи на балкона на базиликата "Свети Петър" - обличането му.

Минути преди светът да чуе, че има нов папа, зад олтара на Сикстинската капела се е отворила малка врата, а от нея в белите си одежди е излязъл новият наместник на Свети Петър на Земята.

Всъщност, моментът, в който католиците видят белия дим от комина, в Сикстинската капела се извършва един друг ритуал. В малка и тясна стаичка с нисък таван и миниатюрно прозорче, приличаща на затворническа килия, се облича новият папа.

Наричат я "стаята на плача", защото се предполага, че, влизайки там, папата ще избухне в плач, потиснат от огромната тежест на онова, което се е случило и от това, което го очаква, посочва Нова телевизия.

В тясното пространство са папските шивачи. От два века насам това са Гамарели. Между трима и петима души са работили денонощно, за да приготвят одеждите в три размера - малък, среден и голям. Всичко е шито на ръка. Но тяхната роля се изчерпва с отварянето на кутиите.

Всичко останало остава в ръцете на няколко монахини, които с ножица, конец и игла приспособят новите дрехи към фигурата на Светия отец. В същото време папският бръснар оглежда лицето и врата му.

Какво знаем за дрехите на новия папа?

Чорапите са бели и копринени, най-високо качество. Мантията е дълга до земята, от най-фина вълна, с цвят слонова кост и 33 копчета, колкото са годините на Христос. Той ще носи бяла шапчица и тежък епитрахил от червен велур с бяла кожа по краищата, защото е зима. Обувките ще са червени мокасини, като в стаичката Гамерели са се погрижили да има по чифт от всеки номер.

Така, облечен от глава до пети в Гамарели, новият папа ще напусне "стаята на плача", ще мине покрай коленичилите кардинали в Сикстинската капела. А след това пред събралите се на площад "Свети Петър" шамбеланът ще обяви дългоочакваното "Имаме папа", след което под възгласите на тълпата Главата на римокатолическата църква ще се появи на балкона на базиликата "Свети Петър".