Общо 40.6% от всички разходи на домакинствата в България са отивали за храна, безалкохолни напитки, алкохолни и тютюневи изделия през 2011 г., показват данни на Националния статистически институт.

От тези 40.6% общо 36.2% се падат на разходите за храна и безалкохолни напитки, а 4.4% на разходите за алкохолни и тютюневи изделия.

Ако съпоставим тези данни с данните на Министерството на земеделието на САЩ, процентът на разходите на българските домакинства за храна, алкохолни и тютюневи изделия от общите им разходи е един от най-високите в света.

Българинът е харчил средно по 24.32 лв., или 17.30 долара по средногодишния обменен курс, за храна на седмица през същата година, също според НСИ.

По данни на Министерството на земеделието на САЩ страните, в които процентът на разходите на домакинствата за храна, безалкохолни напитки, алкохолни и тютюневи изделия е най-голям, са Камерун (48.9%), Беларус (47%), Азербайджан (45.9%), Египет (45.9%), Грузия (45.8%), Алжир (45.6%) и Йордания (45.4%).

В същата класация се посочва че процентът на разходите за храна, безалкохолни напитки, алкохолни и тютюневи изделия на българските домакинства през българските домакинства през 2011 г. е бил едва 25% като тук има сериозно разминаване с данните от НСИ.
От тези 25% общо 21.2% се падат на разходите за храна и безалкохолни напитки, а 3.8% на разходите за алкохолни и тютюневи изделия.

Също според класацията на Министерството на земеделието на САЩ разходите на човек в България за храна, безалкохолни напитки, алкохолни и тютюневи изделия през 2011 г. са били средно 947 долара, или 1 325 лв. по средногодишния обменен курс за същата година. Същата сума според НСИ е 1 420 лв. където сумата е приблизително еднаква.

Какъв процент от вашите разходи отива за храна, безалкохолни напитки, алкохолни и тютюневи изделия?