Ревизорка с белезници се оказа тотомилионерка. Арестуваната при спецакция във Варна Бехтие Османова декларирала, че е ударила 7 млн. джакпот през февруари 2011 г. Ревизорката бе тикната зад решетките заедно колежката си Марияна Димитрова и шефа на дирекция "Събиране" - Мирослав Нонев.

Дали джакпотът е параван за пране на пари или Бехтие е мистериозната късметлийка от Кубрат, ударила рекордните 7 млн. през 2011 г. - засега разследващите не знаят.

С тузарски бял джип БМВ с четири еднакви цифри в номера ходела на работа Бехтие Османова. "Облича се страшно фешън - само с маркови дрехи", признават колегите й. Данъчната е родом от Кубрат, но работела в приходната агенция в Разград. Там и декларирала, че е спечелила рекордния през 2011 г. джакпот от 7 млн.

Освен джипа Бехтие имала в гаража още две луксозни коли. С идването си на работа във Варна шашнала колегите си - редови данъчни, с демонстрацията на висок стандарт на живот. Тогава преките й началници дори проверили откъде са й парите, но ревизията ударила на камък.

При разследването Османова поддържала версията за тотомилионите. В момента се извършва проверка Бехтие ли е късметлийката или алибито й е фалшиво а фишът - купен или менте, посочва вестник "Стандарт".

Османова и колегите й първо бяха задържани за 24 ч., но после мярката бе удължена на 72 часа - до петък, когато прокуратурата може да поиска постоянен арест. Срещу тримата данъчни е образувано досъдебно производство за престъпления по служба, търговия с влияние и пране на пари.

Полицаи с бус са иззели голямо количество документация от стаите на тримата в НАП-Варна, които вече са запечатани. Според източници от разследването, тримата в комбина са намалявали или направо заличавали задължения към приходната агенция на фирми и лица срещу солидно заплащане под масата.

Събрани са данни и доказателства за 22 извършени престъпления, казаха от прокуратурата. Разследването е за целия спектър от дейността на дирекция "Събиране" - всички вземания и публични търгове за последните 2 г.

Отделът най-общо се занимава с просрочени задължения към републиканския бюджет. Например, инспекторите преценяват по какъв начин да обезпечат взиманията и се грижат длъжниците да не продават имуществото си, докато не приберат дължимото. Служителите на дирекцията организират и търговете на имоти и активи, за да гарантират държавните взимания.

Вчера от НАП-Варна обявиха Мирослав Нонев, Мариана Димитрова и Бехтие Османова за отстранени от длъжност. И заявиха, че ще окажат пълно съдействие на прокуратурата.

"Служителите от териториалната дирекция изпълняват задълженията си от името на държавата, единствено и само в полза на държавата. При доказани незаконосъобразни прояви на наши служители ще бъдем безкомпромисни", категоричен е директорът на НАП-Варна Светлан Петков.