Най-големият европейски автопроизводител Volkswagen AG планира да увеличи производството си в Китай с 60% до 2018 г. Продажбите на компанията в страната скочиха с близо 50% през миналата година, информира Bloomberg.

Нов завод в Китай, одобрен от надзорния съвет на компанията, ще заработи в началото на 2016 г. и ще произвежда по около 300 000 автомобила годишно, обяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн. Производственият капацитет на компанията в Китай ще нарасне до 4 млн. автомобила годишно през 2018 г., в сравнение с около 2.5 млн. в момента.

“Ще построим десет нови завода в следващите години, от които седем ще бъдат в Китай,” заяви Винтеркорн.

VW разчита на ръст на продажбите в САЩ и Китай и добро представяне на луксозното си подразделение Audi, за да компенсират намаляващото търсене в Европа на фона на рецесията. Обявената днес стратегия ще увеличи броят на автомобилните заводи на Volkswagen в Китай до 19.

Печалбата, приходите и продажбите вероятно ще нараснат в 2014 г. с увеличението на търсенето във всички региони, обявиха днес от Volkswagen.

Компанията прогнозира през февруари, че оперативната й печалба през тази година ще бъде колкото през 2012 г. и заяви, че очаква спад в печалбата за първото тримесечие на фона на свиващия се автомобилен пазар в Европа.