Стойността на живота в САЩ, или инфлацията, се е повишила с повече от прогнозите през февруари заради най-голямото от 2009 г. насам поскъпване на бензина.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0.7% през втория месец на годината, което бе първото повишение от четири месеца и най-голямото нарастване от юни 2009 г. насам.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлация от 0.5%.

Повишението в цената на бензина е допринесло за около 75% от общия ръст в потребителските цени, сочи още изнесената стастика.

„Ръстът на потребителските цени ще е по-умерен в бъдеще“, коментира Лаура Роснър, икономист в BNP Paribas, цитирана от Bloomberg. “Определено не очакваме друг ръст с подобен магнитуд, предвид на успокояването в цената на петрола и щатските горива“, допълва още тя.

Фючърсите на щатските индекси се търгуват с минимална промяна, след като широкият Standard & Poor’s 500 приключи вчера едва на два пункта от историческия си рекорд и е много вероятно днес той да бъде преминат.

Цените на бензина в САЩ са се повишили с цели 9.1% през изминалия месец, което е най-голямият им ръст от юни 2009 г. насам.