Свободните работни места в 31 страни в Европа (27 страни от ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) са близо 1.5 млн., сочат данни на европейската мрежа за заетост към 20 март т.г. Около един 1.80 млн. са търсещите работа с качени автобиографии в европейския портал за заетост (EURES.eu), а близо 30 хил. са регистрираните в мрежата работодатели.

По данни на Агенцията по заетостта у нас в началото на годината свободните работни места са били около 25 хил. На първичния пазар на труда са били заявени близо 9000 вакантни места, а частният бизнес е търсел около 5500 работници.

Най-много свободни работни места са били обявени в сферата на промишлеността (2500), търговията (над 1500) и в държавното управление (около 1000).

През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия. Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1000 българи, като кандидатите за работа са били близо 4000.

У нас през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени, съобщава БТА.

Вижте още: Колко важно е образованието в ЕС?

Според данни на европейската статистика най-висок процент свободни работни места е бил регистриран в началото на тази година в Малта - 3%. Следват Дания - 2,7%, Белгия - 2%, Великобритания – 1.8%.

Средният процент вакантни работни места за ЕС е бил 1.4%.

Най-нисък ръст на вакантни работни места е отчетен в Португалия, Италия и Гърция – 0.3%; Полша, Латвия и Кипър – 0.4%.

За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0.6%.