Имигрантите във Великобритания ще се изправят пред по-строги правила. Те ще загубят плащанията след шест месеца, освен ако не се установи, че "наистина си търсят работа", съобщи британският премиер Дейвид Камерън . В речта си в Ипсуич, Камерън каза, че има „дълбоки опасения, че някои хора ще могат да дойдат и да се възползват от нашето великодушие, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания”.

Ограничения за българите и румънците, които работят във Великобритания, ще бъдат вдигнати през следващата година, предаде Фокъс. Според Националната статистическа служба, през юли 2012 г. е имало 94 000 румънци и 47 000 българи, пребиваващи във Великобритания.

"Ние не можем да спрем вдигането на ограниченията за тези имигранти. Но това, което можем да сторим, е, да се уверим, че тези, които идват в страната ни от ЕС - го правят заради правилните причини.

Че идват тук, защото искат да допринесат за нашата държава, а не заради атрактивността на нашата система за социално подпомагане, или от възможността да се възползват от нашите обществени услуги", подчерта Камерън .

"За в бъдеще, ако имигрантите не успеят да докажат, че наистина си търсят работа, то ще загубят помощите си. И като имигрант, ние ще му дадем шест месеца да си търсят работа. След това помощите за безработни ще бъдат отрязани, освен ако наистина имигрантът не докаже, че не просто си търси работа, а и че има шанс да си намери такава", подчерта Камерън .

Новодошлите имигранти във Великобритания ще трябва да имат доказателство за постоянен адрес от поне 2 години, преди да могат да кандидатстват за общински жилища, обяви Камерън.