Американските власти опитват да установят дали филиал на японския електронен гигант Panasonic е плащал подкупи в чужбина, за да улеснява търговски трансакции, съобщава в. "Уолстрийт Джърнъл".

Според изданието, което цитира документ на компанията, разследването е насочено срещу Panasonic Avionics Corporation (PAC) - филиал, чиято централа се намира в Лейк форест, щата Калифорния. То разработва комуникационни системи за авиокомпаниите.

Десетки ръководители и служители на Panasonic, работещи в Азия, Европа и Близкия Изток, получили съобщение от американските власти, в което те се позовават на американски закон от 1977 г. (Закон за корупционни практики в чужбина), забраняващ плащането на представители на чуждестранни правителство за получаване или запазване на пазари.

На 20 януари предупреждение, с което "Уолстрийт Джърнъл" разполага, изисква от получателите да запазят документите "за предложени придобивки или подаръци или плащането за всякакви ценни предмети от Panasonic или PAC на всеки служител, компания или представители на правителството".

Във второ известие от 25 март се казва, че компанията Panasonic е получила призовка за явяване в съда, съобщи БГНЕС.

Следователите търсели кореспонденция и документи, свързани с плащания между Panasonic Avionics и известен брой нейни консултанти и посредници. Законът от 1977 г. се прилага съвместно от Комисията по ценните книжа и борсите и министерството на правосъдието.