България отива към предсрочни избори през май, които почти със сигурност ще доведат до парламент, в който нито една от партиите няма да има явно мнозинство, коментира агенция Reuters„ цитиран от Фокус. До изборите се стигна, след като протести срещу ниските стандарти на живот и държавната корупция свалиха от власт дясноцентристкото правителство.

Шестима души се самозапалиха по време на протестите, предизвикани от високите сметки за ток и икономическото отчаяние в най-бедната страна от ЕС. Възможно е отново да има вълнения, ако страната остане без работещо правителство.

Служебният премиер Марин Райков обеща да запази фискалната стабилност и валутния борд като в същото време насочи част от средствата, за да помогне на най-бедните в България. Около една четвърт от българите живеят под линията на бедността.

Партия ГЕРБ на подалия оставка премиер Бойко Борисов има малка преднина пред социалистите, според социологическите проучвания. Но който и да спечели изборите, почти със сигурност ще бъде принуден да сключи коалиционно споразумение с по-малка партия.

Преговорите за коалиция може да се окажат истинско главоболие и да удължат усещането за политически хаос в балканската страна, чиято малка и отворена икономика се бори за възстановяване от дълбоката рецесия.

Страната отчаяно се нуждае от повече инвестиции, но политическата несигурност и мерките срещу енергийни компании може да отблъснат нови инвеститори.

Корупцията и организираната престъпност продължават да измъчват България 20 години след края на комунистическото управление, като отблъскват инвеститорите, пречат на икономическия ръст и отлагат членството на страната в Шенгенската зона.

Балканската страна не е успяла да разкрие подробности за над 100 поръчкови убийства през последното десетилетие и все още не е изпратила заради корупция в затвора нито един високопоставен чиновник.