Финансовите сътресения и кризата в Кипър доведоха до първите промени в правителството на страната, само месец след като то бе сформирано. Двама нови министри - на финансите и на труда и социалното осигуряване, встъпиха в длъжност днес.

Министър на финансите на Кипър става 41-годишният Харис Георгиадис, досегашен министър на труда и социалното осигуряване, съобщи БНР. Той поема поста, след като заемалият го Михалис Сарис подаде оставка вчера.

Георгиадис е икономист, завършил във Великобритания, един от водещите дейци в партията на президента Анастасиадис ДИСИ и член на парламента до влизането си в правителството. На мястото на министър на труда и социалното осигуряване застава Зита Емилианиду, досегашен генерален директор на Министерството на търговията, индустрията и туризма, юрист и специалист от митническото законодателство.

Новият кипърски финансов министър се изправя пред огромното предизвикателство за изпълнение на изключително тежки реформи в банковия сектор и икономиката. Те бяха включени в споразумението с международните кредитори като условие за отпускане на спасителен за страната заем. Правителството на страната и представителите на тройката постигнаха вчера съгласие по неговите параметри. Срещу програма за увеличаване на данъци, акцизи и такси, намаляване на заплати и социални разходи, както и приватизация Кипър ще получи заем до 10 млрд. евро, който ще изплаща 22 години при 2.5% лихва.

Приключването на преговорите бе една от причините за оставката на досегашния финансов министър Михалис Сарис, която той подаде в същия ден. Той заяви, че е поел министерството с ангажимента да допринесе със своя опит за договаряне на международната помощ. Като основен мотив Сарис посочи желанието си да улесни работата на анкетната комисия за причините и виновните, които доведоха страната до ръба на фалита, която започна работата си също от вчера. Разследването й обхваща и периода, когато Сарис бе председател на Лаики Банк, станала основна причина за срива в банковата система на острова.