На фона на кризата в последните години, мега-корпорациите вече не са така активни. GE, например, беше засегната сериозно от финансовата криза и забави темпа си на навлизане в нови за нея сфери на дейност.

Samsung, от друга страна, строи небостъргачи и големи кораби, произвежда смартфони и телевизори, като това са само част от нещата, с които се занимава.

Използвайки отчетите на компанията и публикацията на Businessweek за Samsung, от Business Insider са подбрали няколко невероятни факта, от които човек може да добие известна представа колко голяма и диверсифицирана компания е Samsung.

Ето ги и тях:

Samsung съществува от 1938 г. Samsung Group е съставена от 80 различни компании.

Строителното подразделение на Samsung построява Burj Khalifa, която е най-високата сграда в света в момента.

Samsung Heavy Industries строи кораби в корабостроителница с площ 371 000 кв. м.

Samsung Electronics има 370 000 служители в цял свят. (Apple има 80 000. Microsoft има 97 106, а GE 305 000.)

Според финансовите отчети на компанията през 2011 г. тя е платила 14.5 млрд. вона, или 12 млрд. долара, на тези служители.

Приносът на Samsung към БВП на Южна Корея е 17%.

Samsung е похарчила над 4 млрд. долара за реклама през миналата година, плюс допълнителни 5 млрд. долара за маркетинг. Рекламният бюджет на компанията е по-голям от този, на която и да била друга компания.

Нетните продажби на Samsung възлизат на 247 млрд. долара през 2011 г. От тях подразделението за електроника на компанията е генерирало 179 млрд. долара. Продажбите на Apple за календарната 2011 г. възлизат на 127.8 млрд. долара.

Печалбата на Samsung Electronics за последното тримесечие е 8.27 млрд. долара, като по-голяма част от нея идва от продажбата на смартфони. За сравнение, оперативната печалба на Google за миналото тримесечие е 3.4 млрд. долара.

Samsung е доставила 215.8 млн. смартфона през миналата година, което е повече от общите продажби на следващите трима производители на смартфони в класацията (Apple, Nokia и HTC).

В категорията мобилни телефони на сайта на Samsung има 145 продукта. (Apple има три телефона в два различни цвята.)

Samsung е номер едно по продажби на телевизори в света в шест поредни години.