Серес се намира само на 40 километра от Кулата. Градът, познат още като Сяр, има богато историческо минало, през вековете многократно е бил в границите на България.

Наричат го Слънчевият град, защото името му означава „слънце“ на гръцки, а и средиземноморският му климат предполага дълго лято и топла и мека зима.

Изграден е още от траките. Днес има близо 60 хиляди жители. Освен природните и исторически забележителности, в близост до Серес е разположена и автомобилна писта, която има лиценз за извършване на състезания от Формула 3.

Ако за вас Серес е шопинг дестинация, трябва да знаете, че вторник е пазарният ден в града. Магазините работят до обяд в събота и са затворени в неделя.

Забележителности, които трябва да видите:

Базиликата „Св. Теодорес“
Намира се в центъра на стария град. Построена е от Теодор Комнин. След пожар от мозайките й са запазени само апостол Андрей и ръцете на апостол Лука, както и Тайната вечеря.

Акрополът
Разположен е на боровия хълм над града. В древността е служел за защитна крепост. Построена е преди повече от 3400 години, като е служела на византийци, българи, гърци и турци.

Пещерата Алистрати
Това е една от най-красивите пещери в Европа. Намира се на 50 км от града. Открита е случайно през 1959 г. от ловци на диви гълъби. Тя е на около 2 млн. години и е една от най-големите на континента. Различно оцветените сталактити и сталагмити са с уникални форми.

Езерото Керкини
Наричат го още Бутковското езеро. Дом е на хиляди водни птици - корморани, пеликани, чапли, фламинго, щъркели и други. Намира се на около 50 км от Серес. Като туристическа атракция се предлага разходка с лодка. Наблизо се намира традиционна гръцка таверна.

Храна, която трябва да опитате:
Гирос – гръцката версия на дюнер, но с по-дебела питка и традиционната салата дзадзики.
Сувлаки - Печени свински хапки, набучени на шиш и гарнирани с арабска пита, салата и дзадзики.

Узо - традиционното гръцко питие, което е известно по целия свят.

Цени на хотелите: в града има два хотела - един дву- и един тризвезден. Цената за нощувка в тях е над 100 лв. за двойна стая.