Одрин е разположен в турската част на Тракия, близо до границите с България и Гърция. Основан е от римския император Адриан и е наречен Адрианополис.

Околностите му са свидетели на множество големи битки от античността до днес, включително и с българско участие. Той неколкократно е бил в пределите на България.

През 1700 г. Одрин e четвъртия по големина град в Европа след Истанбул, Париж и Лондон. Днес има над 100 хиляди жители.

Наричат го градът на лалетата заради стара легенда, която разказва за еврейка, отглеждаща пролетните цветя на мястото на днешната Селимийе джамия (Селим джамия). Жената няколко пъти отказвала да продаде земята си, защото искала да запази цветята. Последният път обаче те увехнали и тя го счела като знак от Бог.

В града се среща изобилие от фонтани в различни архитектурни стилове и форми.

Забележителности, които трябва да видите:

Селимийе джамия притежава най-високите минарета в Турция – 70.9 м. Куполът й е по-голям от този на Св. София в Истанбул. Построена е от Мимар Синан – придворният архитект на няколко турски султана.

Интересна забележителност е и Одринският дворец, който наричат още Дворецът на империята. Построен е по времето на турския султан Мурат Втори.

Не трябва да пропускате възможността да видите българските църкви “Св. Георги” - базилика, построена през 1880 г. в типичен късновъзрожденски стил, и църквата "Св.Св. Константин и Елена".

Ако имате време за шопинг, тогава задължително трябва да отидете до закрития пазар „Али Паша“. Той се намира в центъра на града и е дълъг повече от 300 метра. Продава се всичко.

Храна, която трябва да опитате:
Хапнете непременно одрински кюфтенца, сатър кебап, катми и разбира се – дюнер.

Цени на хотелите:
Цените на нощувка в хотели с повече от три звезди варират между 130 и 200 лева.