Изпитващият сериозни затруднения производител на електрически автомобили Fisker Automotive е съкратил 160 души, които представляват три четвърти от всички служители на компания.

Сред освободените служители са и тези, които са се занимавали с връзките с обществеността на компанията.

Общо 53-ма служители остават на работа, за да се поддържат дейността на компанията. Част от тази дейност включва и преговори с правителството. Първото плащане по заема в размер на 193 млн. долара, който Fisker Получи от Министерството на енергетиката, е на 22 април.

Съкращенията са поредният признак, че компанията е на път да фалира. През октомври, компанията A123, която произвеждаше акумулаторите за Fisker, Подаде заявление за фалит. В края на март пък Fisker е наела адвокатската кантората Kirkland & Ellis, която специализира във фалити, според LA Times.

С получения от правителството заем Fisker се очакваше да създаде най-малко 5 000 работни места и да построи завод в Делауеър, който да произвежда 100 000 коли годишно.

Три години по-късно обаче Fisker е продала едва около 2 000 автомобила от модела Karma. Производството на модела Atlantic, който се очакваше да започне да генерира печалба за компанията бе отложено за края на 2014 г. и може и да не започне.

Хенрик Фискър, който основава компанията през 2007 г., я напусна през миналия месец.