Над 100 хиляди българи вече са избрали различни оферти за почивка в чужбина за Великден. Въпреки това от туристическия бранш съветват тези, които още не са решили къде ще почиват по празниците, да побързат, защото изгодните туристически пакети вече са малко.

Тази година от бранша отчитат 40% ръст за великденските празници за сметка на миналата година, по същото време. Окава се, че че по традиция българският турист предпочита да почива в съседните ни страни.

Както всяка година Гърция си остава дестинация номер едно. Причината е по-евтините оферти и близостта й с нашата страна.

Съседните - Сърбия, Румъния и Македония, както и европейската част от Средиземноморския район са другите любими места, които посещава българският турист по време на великденските празници, съобщава БНТ.

"На първо място това са страните, като Испания, Италия, във вътрешноста на континента големи туристически центрове, като Виена, Барселона, Париж, Валенсия, Рим, Лондон. Българинът традиционно съчетава такъв тип ваканционен период както с идеята за почивка, така и с определана възможност за културно познавателен туризъм", обясни Байко Байков, който е председател на АБТТА.

Арабските емирства, Тайланд, Индонезия, Мексико и Латинска Америка са екзотичните места, на които българите залагат по време на Великден.

Ако тези дестинации не са ви по джоба, може да изберете и българските курорти. От 500 до 800 лева ще излезе почивката на тричленно семейство в тризвезден хотел за седмица по празниците.

"Посещават се планинските ни СПА курорти и румънски туристи посещават курортите по нашето Черноморие. Те предлагат доста изгодни оферти за великденските празници", твърди туроператорът Валентин Величков.

От Румъния, Русия, Гърция и Македония пък ще бъде основният туристически поток към страната ни за предстоящите празници. Най-предпочитаните курорти са Банско, Боровец, Албена и Слънчев бряг.

Десет евтини хотели за Великден в цял свят