Международната космическа станция е съвместен проект на САЩ, Русия, Япония, Канада и ЕС. Нейният първи екипаж пристига през 2000 г. и вече над 12 години тя постоянно има своите жители, с което поставя рекорд. В момента на нея живеят шест космонавти.

В Международен ден на космонавтиката нека се пренесем за малко в живота в Космоса:

Станцията е разположена ниско до земната орбита, така че без да знаете, някъде сред звездите може да сте видели и нея. Една пълна обиколка около Земята МКС прави за около 92 минути и от извеждането си в орбитата досега е направила 82 517 пълни обиколки.

Тя е най-голямото земно съоръжение в Космоса и продължава да се строи в руския си сегмент. Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона.

Станцията е изстрелвана модул след модул, тъй като е невъзможно МКС да бъде изградена на Земята - няма ракета, достатъчно голяма и мощна да я издигне. Тя е обслужвана основно от руски космически кораби и от американската космическа совалка, а европейските и японските снабдителни кораби извършват полети средно по веднъж в годината. В бъдеще част от тези дейности ще бъдат предоставени на частни компании.

Станцията е и най-посещаваният космически обект. До наши дни на нея са стъпили 196 души, между които и първият космически турист Денис Тито, който плати 20 млн. долара за пътешествието си. Досега на на борда ѝ са се качвали седем космически туристи, всеки от които е заплатил по 25 млн. долара.

Но приходите от този туризъм са нищожни в сравнение с разходите - МКС е най-скъпоструващият обект, построен досега от човечеството.

Когато бъде завършена тя ще разполага с 16 модула с обща площ над 1000 куб. м.-лаборатории, отсеци за скачване, шлюзови камери, възли и помещения за живеене. Петнадесет от тези компоненти са вече в орбита, като остават още два компонента да бъдат изстреляни.

Как изглежда животът в Космоса?

Част от помещенията на станцията са херметизирани, така че космонавтите се движат из тях без скафандри. Общо жилищният обем е 916 кв. м.

Руският сегмент от жилища е по-тесен от американския – руснаците разполагат със седем пъти по-малко жизнена площ, но за сметка на това в спалните има илюминатори, от които се вижда Земята. На този кадър е запечатана руската кухня.

Обратно- американците разполагат с по-тихи и просторни помещения, в които има и масички, на които може да бъде закрепен лаптоп. Да, те имат интернет и могат да общуват със семействата си от Космоса.

Някои дори имат свои блогове. Следващите кадри са от видеоблога на космонавта Максим Сураев. Те бяха записани през 2009 и се наричат „Новини от безтегловността“. В тях космонавтът показва спалнята си, която стои вертикално на стената, някои лични вещи и разбира се, позволява ни да погледнем през един от илюминаторите към нашата планета: