Ръководителят на Банката на Япония Харухико Курода съобщи, че икономическата ситуация в страната се е подобрила, за което съдействат стабилността на финансовата система и очакванията за положително влияние на провежданата от правителството програма, съобщава Reuters.

По този начин Курода повтори направеното по-рано заявление, че Централната банка на Япония ще предприеме всички необходими стъпки, за да достигне целевия показател за инфлацията от 2% за две години. При това, по думите му, показателят може да бъде достигнат и по-рано, тъй като последните макроикономически показатели сочат, че инфлацията в страната започва постепенно да се повишава.

По-рано Японската централна банка публикува програма за „парични улеснения“ в размер на 1.4 трлн. долара. Тази сума в течение на две години Банката има намерение да „налее“ в икономиката на страната.

В същото време инвеститорите са обезпокоени от обема на програмата за „количествени улеснения“, тъй като предполагат, че толкова мащабно изкупуване на държавни облигациии може да разруши крехкото равновесие на финансовия пазар.

„Нашата финансова система е стабилна, а монетарната ни политика има стимулиращ характер“, коментира Курода, добавяйки, че икономиката на страната вече е достигнала дъното и показва признаци на възстановяване на фона на подобряването на обстановката в световната икономика.

В същото време от рейтинговата агенция Moody's смятат, че програмата на Банката на Япония за смекчаване на монетарната политика ще даде на правителството малко повече време за провеждане на фискална консолидация и структурни реформи.

От агенцията смятат, че програмата носи редица рискове, в частност риск от ръст на доходността на държавните облигации, в случай че правителството не успее да постигне ръст на икономиката.

Едновременно с това Moody's отбелязват, че програмата за „количествени улеснения“ ще окаже благоприятно въздействие върху кредитните рейтинги на японските банки, въпреки че застрахователните компании ще се сблъскат с някои проблеми.